Schuldeisers bieden Cuba ‘aanzienlijke schuldverlichting’

Cuba’s commerciële kredietverschaffers hebben Cuba ‘zeer aanzienlijke schuldverlichting’ aangeboden. Dit voorstel is Cuba eind januari voorgelegd en volgens twee betrokken adviseurs willen de crediteuren duidelijk maken dat bij in gebreke blijven de schuldeisers de druk op Cuba zullen opvoeren.

bodega-2
De Cubaanse vlag versiert de staatswinkel of bodega, waar Cubanen basisproducten kunnen kopen met hun rantsoenboekje dat ze jaarlijks van de overheid ontvangen.

De financiële situatie van het communistisch eiland is de afgelopen maanden verslechterd als gevolg van de groeiende economische crisis in Venezuela, de lagere inkomsten uit grondstoffen en aanverwante exportproducten, de verwoestingen door de orkaan Irma en de verscherping van de zaken- en reisbeperkingen door de Amerikaanse regering onder president Donald Trump. In 2015 sloot Cuba een schuldovereenkomst met de landen die Cuba kredieten verstrekten in het kader van de Club van Parijs. Maar de schulden aan de commerciële crediteuren van de Club van Parijs bleven tot nu toe onbesproken. Dat is ook de reden dat Cuba geen toegang heeft tot de internationale kapitaalmarkten. Rodrigo Olivares-Caminal, coördinator van de crediteurengroep en hoogleraar recht aan de Universiteit Queen Mary van Londen, meldt dat de groep in januari een voorstel deed aan de Cubaanse regering. De crediteurengroep heeft verplichtingen met een nominale waarde van $1,4 miljard aan Cubaanse schulden die uitstaan bij drie fondsen – Stancroft Trust Ltd, Adelante Exotic Debt Fund Ltd en CRF I Ltd – en één commerciële bank.

Minnelijke schikking
‘We proberen het land een nieuwe kans te geven om tot een minnelijke schikking met kredietverschaffers te komen,’ zegt Olivares-Caminal tegen persbureau Reuters. ‘Dit zou hen zeer gunstige voorwaarden opleveren om hun positie op de kapitaalmarkten te verbeteren’. Hoewel de details van het voorstel vertrouwelijk zijn, zou het leiden tot een ‘zeer aanzienlijke schuldverlichting’, aldus Lee Buchheit bij Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP, een van’s werelds beste herstructureringsadvocaten die vorig jaar door de groep is aangetrokken.

bancometropolitanodivisas_cubaSchuldenlast
‘Cuba onderhandelde eind 2015 met de meeste van zijn bilaterale krediteuren over een genereus aanbod tot schuldverlichting,’ vertelt Buchheit aan Reuters. ‘Het aanbod van de Club van Londen is gebaseerd op deze deal met de landen van de Club van Parijs en is in sommige opzichten voor de Cubanen nog ruimhartiger.’
In 2015 schold een deel van de crediteurlanden waaronder Nederland, 8,5 miljard van de 11,1 miljard dollar aan totale schuld sinds 1986 opgebouwd, kwijt. De terugbetaling van de resterende schuld werd gespreid over 18 jaar en Havana betaalde de eerste twee aflossingen die sindsdien verschuldigd waren. Als onderdeel van het akkoord toonden sommige crediteuren zich bereid om schulden in te ruilen voor aandelen in lokale ontwikkelingsprojecten. Dat was een doorbraak omdat Cuba voor de eerste maal rijke landen met een kapitalistisch systeem toestond te opereren in sectoren als de landbouw en de verwerkingsindustrie. Cuba verschaft geen actuele informatie over de schulden aan het buitenland omdat dit gevoelige informatie betreft die door Washington misbruikt kan worden, aldus Havana.

Bron
* Cuba Creditors Offer ‘Very Significant Relief’ in Debt Proposal, Persbureau, Reuters, 13 februari 2018

Link
* Zie op deze Cubaweblog: Akkoord over 16 miljard dollar Cubaanse schuld, 14 december 2015

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s