Bizarre censuur treft clip van Buena Fe

Música Vital, het meest recente nummer van de band Buena Fe samen met de legendarische Omara Portuondo en het regguetonduo Yomil y el Dany, is gecensureerd op de nationale radio en televisie in Cuba. Niemand heeft uitgelegd waarom, maar iedereen in de muziekwereld in Cuba kent de reden. Het regguetonduo Yomil y el Dany werd al eerder gecensureerd vanwege harde teksten die kritisch zijn over het regime. Volgens de weblog La Joven Cuba (LJC), die zichzelf omschrijft als een ‘socialistisch debatproject’, schaadt deze censuur ‘de culturele instituten van het land’. De muziekgroep Buena Fe staat dicht bij het regime, bezingt de zegeningen in Cuba en benadrukt dat Cubaanse jongeren voor het land moeten kiezen en niet voor een enkeltje Miami. Daarom is de censuurmaatregel tegen Música Vital onbegrijpelijk.

buena-fe

Muziekgroep Buena Fe

Citaat van de website van LJC:
‘Zij die deze maatregelen nemen, doen dat anoniem. Dan hoeven ze geen verantwoording af te leggen aan de bevolking, die dit zeker zou veroordelen. De maker van het televisieprogramma, Orlando Cruzata Montero, zegt op Facebook ‘dat ons werd gezegd de videoclip van Música Vital niet te vertonen vanwege de aanwezigheid van Yomil y el Dany. Ik legde uit dat dit een clip is met ethische en esthetische waarden die aansluiten bij het cultuurbeleid van het land. Maar ik kreeg te horen dat het niet in mijn belang is om dit duo te promoten (…) en dat we dit nummer tegen de achtergrond van de uitgeoefende druk en discipline niet meer op onze playlist moesten plaatsen en het nummer Música Vital geschrapt moest worden.’

muziek-yomil y el dany

Yomil y el Dany gingen in december jl. op YouTube o.a. dieper in op de censuur waarmee ze in Cuba te maken kregen, 12 minuten.

Stomverbaasd
Israël Rojas Fiel, leider van de muziekgroep Buena Fe, reageert op de uitspraken van Cruzata en merkt op dat hij stomverbaasd is over de censuur: ‘Yomil y el Dany behoren tot het bedrijf Empresa Ignacio Piñeiro. Ze worden bijzonder gewaardeerd als artiesten en maken deel uit van de catalogus van het Instituto Cubano de la Musica / Cubaans Instituut voor Muziek. Zijn ze legaal als ze inkomsten opleveren maar is hun zang over Cuba illegaal als ze erover zingen? Krijg de kolere.’ In elk land ter wereld zouden autoriteiten enthousiast zijn als populaire artiesten over hun land zouden zingen en een clip maken die de schoonheid van het land bezingt. En het Ministerie van Toerisme of de regering zouden ter promotie een groot bedrag willen betalen. Cuba is een van de weinige landen waar artiesten dit vrijwillig doen en het is zeker het enige land waar zo’n lied zonder overleg wordt gecensureerd.

Regime vriendelijk
De ironie wil dat het moeilijk is om een groep te vinden die politiek gesproken dichter bij het socialistisch project van Cuba staat, dan Buena Fe. Terwijl andere groepen zich liever buiten de politiek houden om een groter publiek te bereiken en problemen te vermijden, treedt Buena Fe op de Anti-Imperialistische Tribune aan de Malecón in Havana. Dat is een politiek gebaar, maar het lijkt erop dat het optreden met de twee reggaetoners Yomil en Dany, hen zwaarder wordt aangerekend,’ aldus de website LJC.

logo-ljc

De website La Joven Cuba noemt zichzelf een website voor socialisme en debat.

Meer censuur
Iets vergelijkbaars overkwam regisseur Juan Carlos Travieso, ook redacteur van de websitte La Joven Cuba, die de documentaire Ex-Change maakte over de culturele uitwisseling tussen Cuba en de VS. De film zou in première gaan op het recente Latijns-Amerikaanse Filmfestival in Havana maar dat werd verhinderd. Travieso gaf onlangs een commentaar op Facebook: ‘Deze week besloot het televisiekanaal van Havana een gesprek met mij over de documentaire Ex Change te schrappen. Een schande.’  Javier Otero, producent van Ex Change en directeur van Blue Night Entertainment, een ondernemer die culturele uitwisseling tussen beide landen bevordert: ’Het is beschamend dat zulke schandalige praktijken bestaan die de instellingen besmeuren en het land zoveel schade berokkenen. Het is mislukte poging om het werk van scheppende kunstenaars te verstikken.’

muziek-Israel Rojas y Omara Portuondo

Israël Rojas van Buena Fe en Omara Portuondo (87)

Tijdelijk
De website LJC besluit met de constatering dat zij al eerder de vinger wezen naar ‘sectoren binnen de instellingen die de ontwikkelingen in de afgelopen tien jaar in dit land blijven negeren. Alsof er zich in Cuba geen mentaliteitsverandering voordeed, alsof er geen gemeenschappelijke opvatting bestond over de dogma’s en procedures uit het verleden, alsof besluitvormers die op deze manier te werk gingen in de populairste televisieprogramma’s niet belachelijk werden gemaakt. Het is moeilijk te zeggen wie de kunst in Cuba censureert. Het zou ons niets verbazen als het dezelfde mensen zijn die de nationale helden (Cuban Five**) weerhielden van een plek op de kandidatenlijst voor het parlement. Ze hebben zeker dezelfde mentaliteit. Wat moeten we doen om de terugkeer van oude fouten te verhinderen? Misschien gaf Israël Rojas van Buena Fe het antwoord toen hij reageerde op de censuur: ’Relax. Dit is tijdelijk’. En daar gaan we voor,’ aldus de website La Joven Cuba.

Bron
* El Joven Cuba: Wie censureerde Buena Fe?

Linken
* De gecensureerde videoclip  met artiesten als Buena Fe, Omara Portuondo, Yomil en Dany en Musica Vita (4 minuten)
* Trailer: Ex Change (1 minuut 20)
** Zie ook deze Cubaweblog van 31 januari 2018 over de Cuban Five
* Yomil y el Dany: Pa’ que me llamaste, videoclip:

 

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s