Cuba’s communistische partij erkent ‘fouten en vertragingen’

Het Centraal Comité van de Cubaanse Communistische Partij geeft fouten toe en constateert traagheid van de hervormingen. Het Centraal Comité was twee dagen voltallig bijeen onder leiding van president Castro. Het benadrukte door te zullen gaan met de modernisering van de geleide economie van het land door meer ruimte te bieden aan de particuliere sector en aan buitenlandse investeringen. Castro (86), die op 19 april terugtreedt als president maar tot 2021 partijsecretaris blijft, zei hierover: ‘Ondanks de fouten en tekortkomingen erkend in deze voltallige vergadering, is de situatie gunstiger dan een paar jaar geleden.’

diaz-canel-raul-castro

Partijsecretaris Raúl Castro en eerste vice-president Diaz-Canel

De hervormingen werden, volgens Marino Murillo, hoofd van de hervormingscommissie van de partij, na afkondiging in 2011 snel ingevoerd. Het aantal zelfstandige ondernemers in Cuba (11,2 miljoen inwoners) is meer dan verdrievoudigd tot ongeveer 580.000 werknemers. Maar de uitvoering is in de laatste twee jaar wegens het complexe proces, fouten bij de controle, een gebrek aan financiële steun en geringe betrokkenheid van de bureaucratie, vertraagd, aldus Murillo. De partij voerde ook zelf doelbewust de hervormingen langzaam uit om ervoor te zorgen dat niemand buiten de boot zou vallen.

Verwachtingen
Het 142 leden tellende Centraal Comité besprak het gebrek aan belastingmoraal in het land en de tekortschietende boekhoudkundige kwaliteiten om serieuze economische analyses te maken, evenals de communicatieproblemen om het proces van hervormingen over te brengen. Vorig jaar bevroor de regering de afgifte van vergunningen voor belangrijke beroepen in de particuliere sector omdat zij wanpraktijken, zoals aankopen op de zwarte markt, wilde uitroeien en de regelgeving wilde verbeteren. Veel Cubanen, die grote verwachtingen hadden van de hervormingen van Castro, voelen zich gefrustreerd door de vertragingen en geloven niet langer dat Havana zich inzet voor de moderniseren van de economie. De regering kondigde eind vorig jaar af dat per persoon nog maar één vergunning voor een particuliere onderneming zou worden verstrekt waardoor de ambities van ondernemers kunnen gefrustreerd raken.

Pleno-CCPCC-enero-de-2016-580x386

Het Centraal Comité bijeen

Groothandel
Toch werd niet ingegaan op belangrijke problemen in de particuliere sector, zoals het ontbreken van een groothandelsmarkt of het ontbreken van de mogelijkheid om te importeren of te exporteren. Havana is de afgelopen jaren ook teruggekomen op hervormingen in de belangrijke agrarische sector waar onvoldoende middelen beschikbaar werden gesteld en centrale prijsvaststelling en distributie werden versterkt.

Bron
* Persbureau Reuters, Sarah Marsh, 27 maart 2018

Link
* Granma, 26 maart 2018 met een analyse van de 5e voltallige vergadering van het Centraal Comité van de PCC over ‘de actualisering van het economisch en sociaal model van Cuba.’

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s