Wie is ‘de gewone crimineel’?

Ons commentaar op de actualiteit

In 2010 veroorzaakte de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva een controverse toen hij Cubaanse dissidenten vergeleek met ‘gewone criminelen’. Hij stond op het punt Cuba te bezoeken waar de dissident Orlando Zapata Tamayo – een gewone arbeider zoals Lula ook ooit was – na een hongerstaking van 86 dagen was overleden. Zapata (42) zat sinds 2003 gevangen. Ondanks een oproep van 50 Cubaaanse mensenrechtenactivisten aan Lula om bij president Raúl Castro aan te dringen op Zapata’s vrijlating, weigerde Lula dit en vergeleek hij deze politieke gevangenen met ‘bandieten uit Sao Paulo’. Citaat: ‘Stel je voor dat alle bandieten in de gevangenis van Sao Paulo een hongerstaking zouden beginnen en om hun vrijlating vroegen,’ riep Lula uit.

lula-zapata-tamayo

Lula (links) en Orlando Zapata

Nu staat Lula zelf in de beklaagdenbank. Niet omdat hij zoals Zapata deed, protesteerde tegen de repressie in zijn land maar omdat hij zich schuldig maakte aan corruptie en witwassen. Het beeld van de veelbelovende militante metaalarbeider uit de jaren tachtig die bijdroeg aan een sterke arbeidersbeweging in Brazilië, is door deze affaire onherstelbaar beschadigd. Hij die het hoogste ambt bereikte in zijn land, creëerde met zijn ‘kameraden in de strijd’ een corrupt netwerk ten koste van de Braziliaanse bevolking. Velen profiteerden ervan, ook buiten Brazilië. Lula bleek een trouwe volger van het Castro-regime en in internationale fora was Lula (maar ook zijn opvolger Vilma Rousseff) altijd bereid de rijen te sluiten ten gunste van de Castro’s als er kritiek werd geuit op de slechte staat van de mensenrechten in Cuba. Havana reageert ook deze keer voorspelbaar, speelt het slachtoffer en spreekt over ‘een unfaire campagne tegen Lula, tegen de Arbeiderspartij en tegen de linkse en progressieve krachten in Brazilië’.

Aldus het commentaar van de redactie in de nieuwsbrief CubaTips die vandaag verschijnt.

tipsVolledige inhoudsopgave nieuwsbrief van vandaag:

  1. Wie is ‘de gewone crimineel’?
  2. Welke weg slaat Cuba in?
  3. Boek: Aardbei en chocola
  4. Boek: Cuba is gek op honkbal
  5. Cuba’s misleidende stembusuitslag
  6. De oude Hemingway en de zee
  7. Cartoon: A.u.b. Braziliaanse rechters
  8. Film: Verliefd in Cuba
  9. Culturele Agenda
  10. Het laatste nieuws

Gratis abonnement
Wilt u ook alle nieuwe nummers van de CubaTips vanaf nu in uw mailbox ontvangen? Geef u hier op voor een gratis abonnement!  Uw e-mail-adres is voldoende!
Ruim 1.100 abonnees gingen u voor. Zij ontvangen elke zondagochtend rond 12.00 uur de CubaTips en missen zo geen enkel nieuws.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s