Na VS trekt ook Canada familieleden diplomaten terug uit Cuba

De Canadese stap komt een halfjaar nadat de VS hadden besloten hun diplomatieke staf in Havana flink in te krimpen. Dat gebeurde omdat 24 diplomaten en hun familieleden last hadden gekregen van de geheimzinnige ‘ziekte’. Misselijkheid, hoofdpijn en concentratieproblemen zijn de symptomen. Nadat tien Canadese diplomaten in Cuba last hadden gekregen van mysterieuze gezondheidsklachten, haalt Canada hun familieleden uit het land terug.

ambassade-canada-cuba2De toenmalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson, zei toen dat de gezondheidsklachten het gevolg waren van ‘gerichte aanvallen’. Hij ging echter niet zo ver dat hij de Cubaanse regering van betrokkenheid beschuldigde. De VS dachten aanvankelijk dat de ambassademedewerkers het slachtoffer waren geworden van aanvallen met geluidsgolven, maar duidelijk bewijs hiervoor werd nooit gevonden. Datzelfde geldt voor bewijs voor betrokkenheid van de Cubaanse autoriteiten. Sommige ‘aanvallen’ vonden ook plaats in hotelkamers waar diplomaten verbleven. Omdat de gezondheidsklachten van de Amerikaanse diplomaten en hun families ook nog van persoon tot persoon verschilden, hadden artsen moeite om de oorzaak te vinden. De een kreeg plotseling last van doofheid, anderen kampten met slapeloosheid, evenwichtsstoornissen, oorsuizingen, hoofdpijn en vermoeidheid.

trudeau-justin-raul-castro15112016

In november 2016 bezocht de Canadese premier Justin Trudeau Cuba. De relaties tussen beide landen zijn goed. Canada heeft nooit het Amerikaanse embargo tegen Cuba gesteund..

Hersenbeschadiging
Nadat de VS de helft van het personeel van de nieuwe ambassade hadden teruggetrokken, moesten vijftien Cubaanse diplomaten uit de VS vertrekken. Tillerson besloot hiertoe omdat Cuba in zijn ogen niet genoeg maatregelen had getroffen om de Amerikaanse diplomaten te beschermen. De Canadezen onderzochten onder andere het water en de luchtkwaliteit in de huizen van hun diplomaten, maar daar werd niets verdachts gevonden. Volgens het Canadese ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt uit de medische gegevens van de getroffen Canadezen dat ze mogelijk een nieuwe vorm van een hersenbeschadiging hebben opgelopen.

Oorzaak
Medische specialisten, zowel in Canada als in de VS, wezen onlangs op de vorm van hersenbeschadiging die de slachtoffers mogelijk hebben opgelopen. ‘Verder onderzoek is nodig’, aldus het ministerie in een verklaring. ‘De oorzaak is niet bekend, maar het is mogelijk veroorzaakt door menselijk handelen’. Ottawa laat voorlopig niet toe dat de diplomaten op Cuba vergezeld worden door hun familieleden. Opvallend is dat tot nu toe geen enkele Canadese toerist de mysterieuze ziekte heeft opgelopen. Cuba is een populaire vakantiebestemming voor Canadezen: ruim 200.000 Canadezen bezoeken jaarlijks Cuba.

Bron
* De Volkskrant, 17 april 2017

Link
* Reportage CBC News, 16 april 2017 (3 minuten)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s