Inwoners Oud Havana slapen op stoep wegens instortinggevaar

Een ledikantje, een groot bed en een buggy zijn de eerste zaken die voorbijgangers zien, als ze de portieken van Calle Zulueta in Oud-Havana passeren. Op nummer 505 bivakkeren negen wanhopige gezinnen liever in de open lucht dan in het door de autoriteiten onbewoonbaar verklaarde gammele gebouw. Zij vrezen dat door de hevige regenval veroorzaakt door de subtropische storm Alberto, hun huis zal instorten.

derrumbe-vecinos-prefieren-intemperie-edificio-cabeza-mei2018

Liever op de stoep dan in huis

Afgelopen zaterdag bleven enkelen van hen, waaronder een baby van pas twee maanden oud, in de zuilengang buiten hun voordeur zitten. Iraida Alberto is een van die buren die tijdens de dagen vol regen alles heeft gedaan om de aandacht van de autoriteiten te trekken. Afgelopen dinsdag zette ze al haar bezittingen buiten en blokkeerde de toegang tot de stoep met haar meubels, uit angst dat het dak boven haar hoofd zou instorten. Het is een komen en gaan in dit dichtbevolkte gebied van Oud -Havana, in de buurt van het Centraal Station. De familie – moeder, grootmoeder en oudere dochter – overnachten in een bed dat bedekt is met een felgekleurd deken, midden op de overdekte stoep.

Gevaren
Overnachten op de stoep kan ook gevaarlijk zijn. Als iemand bij zonsopgang om hen heen blijft scharrelen, denkt de ongeruste grootmoeder dat ze van haar willen stelen en zegt tegen een medewerker van de website 14ymedio: ’Je kunt niet met zo’n angst slapen.’ (…) ‘Op donderdag werd ik wakker omdat er iemand was die foto’s van me nam’, zegt de vrouw. ‘Het stoort me niet dat de pers komt omdat ik wil vertellen wat er met ons gebeurt, maar om drie uur ’s ochtends wakker worden is verschrikkelijk.’ (…) ‘Dit gebouw is al 23 keer gedeeltelijk ingestort, acht gezinnen wonen in ons appartementsgebouw, hoewel sommigen vertrokken zijn naar daklozenopvang,’ vertelt ze 14ymedio met ongeruste stem. Iraida Alberto, grootmoeder van een vierjarig meisje en nog een baby die twee maanden te vroeg geboren is, betreurt de onverschilligheid van de staatsinstellingen.

derrumbe-Interior-vivienda-Zulueta-derrumbes-parciales-zulueta-mei2018

Het interieur van het appartement aan Calle Zulueta waar 23 gedeeltelijke instortingen voorkwamen.

Onzichtbare overheid
De politie, in de vorm van twee gemotoriseerde officieren, verschijnt in de portiek, geblokkeerd door apparaten en kleding. Vervolgens passeren er enkele patrouillewagens en een twaalftal geüniformeerden die de precaire situatie lijken te begrijpen. Maar ook zij eisen dat Iraida Alberto de rust niet verstoort door op de stoep te bivakkeren en het verkeer te ‘blokkeren’. Dan vertrekken ze. ‘Noch de regering, noch de (communistische) partij zijn hier gekomen,’ legt ze uit. De enige officials die passeerden, zijn ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor de hostels in Havana, de tijdelijke opvanghuizen voor slachtoffers van orkanen en ingestorte gebouwen. Iraida Alberto weet echter dat de verhuizing naar deze plaatsen in veel gevallen een doodlopende weg is.

Tekort
Cuba heeft een woningtekort van meer dan 800.000 woningen. Van de 3,8 miljoen woningen op het eiland verkeert ten minste een derde in een fysiek slechte staat, aldus officiële gegevens. Wanneer een gezin hun woning verliest, wordt men ondergebracht in een opvangcentrum. Hoewel deze opvang tijdelijk is, verblijft men daar gemiddeld 20 jaar. De hoofdstad telt er 120, meestal zijn het oude herbergen of voormalige industriële loodsen. Er wonen ongeveer 126.000 mensen terwijl nog 34.000 personen vechten om een plek daar. Iraida Alberto bracht vijftien jaar van haar leven door in een van die opvangplaatsen. ‘Ze hebben me twee jaar geleden verleid om hier te komen wonen nadat ik 15 jaar met mijn kinderen in zo’n opvangcentrum had gewoond,’ zegt ze. Het gebrek aan privacy en de slechte woomstandigheden, maken dat veel gezinnen in wanhoop naar een andere plaats zoeken.

 

derrumbe-familia-principales-enseres-portal-inmueble-calle-zulueta-mei2018

De belangrijkste bezittingen van de familie staan op de stoep voor hun woning

Hulpeloos
‘Toen ik bij dit appartement kwam kijken, drongen de ambtenaren er op aan om de papieren voor de huisvesting te accepteren en snel te  ondertekenen, nog voordat ik naar binnen kon gaan, want een ander gezin zou op de woonruimte loeren. Zij bedacht zich geen twee keer en tekende. ‘Na een paar dagen en toen ik met de buren sprak, hoorde ik dat het gebouw al acht gedeeltelijke instortingen had doorstaan en dat het pand onbewoonbaar was verklaard. Maar de ambtenaren hadden het ons aangeboden als een definitieve en unieke oplossing’, klaagt ze. Het moeilijkste voor de vrouw is om de hulpeloosheid waarin ze verkeert, te kunnen accepteren. ‘De overheid heeft geen steun gegeven, zelfs geen voedsel voor de kinderen. Soms moet ik ondanks het gevaar van instorting naar binnen om te kunnen koken’, zegt Iraida Alberto. Sommige buren kennen de situatie van de familie en zij laten de baby, die nog steeds gezondheidsproblemen heeft, in hun eigen huis de nacht doorbrengen.

Prioriteit
De historicus van Havana, Eusebio Leal Spengler, waarschuwde afgelopen zondag in een kranteninterview dat het ‘even belangrijk is de sociale infrastructuur te verbeteren als de stad zelf.’ Maandag wees de partijpers erop dat president Miguel Díaz-Canel prioriteit wil schenken aan de woningbouw. In het geval van Iraida Alberto wacht men op het moment dat deze woorden bewaarheid worden.

Bron
* Website 14ymedio, Luz Escobar, Havana, 28 mei 2018

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s