Cuba telt naar schatting 120 politieke gevangenen

De Cubaanse Commissie voor Mensenrechten en Nationale Verzoening (CCDHRN) schat dat Cuba 120 politieke gevangenen telt. De onafhankelijke mensenrechtencommissie stelt dat een exact cijfer moeilijk te geven is omdat de Cubaanse regering elke samenwerking met internationale organisaties zoals het Internationale Rode Kruis, instellingen van de VN of andere internationale instellingen op dit terrein afwijst. Cuba telt in het geheel 65.000 tot 70.000 personen die gevangen zitten, verspreid over 150 tot 180 gevangenissen, penitentiaire inrichtingen en kampen. De CCDHRN spreekt van een ‘enorm en overbevolkt gevangenissysteem’.

combinado-del-este-bewaker

Bewaker in de gevangenis Combinado del Este

Wat betreft de 120 politieke gevangenen spreekt de CCDHRN over 96 opposanten en/of dissidenten en 24 gevangenen die worden beschuldigd van het gebruik of voorgenomen gebruik van enige vorm van geweld om actie te voeren tegen de veiligheid van de staat. Het verslag benadrukt dat het dringend noodzakelijk is dat het land een wet inzake het gevangeniswezen maakt waarbij gevangenissen worden gedemilitariseerd en ondergeschikt worden aan burgerlijke instituten.

Bijlagen
Het verslag bevat twee bijlagen. De eerste bevat 10 gevallen van ex-gevangen gewetensbezwaarden die voorwaardelijk zijn vrijgelaten, maar nog steeds blootstaan aan allerlei draconische maatregelen, waaronder het verbod om vrij naar het buitenland te reizen met het recht om naar Cuba terug te keren. In de tweede bijlage staan de namen van 21 gevangenen die tussen de 15 en 27 jaar onder onmenselijke en vernederende omstandigheden worden vastgehouden. ‘Het zijn zonder twijfel enkele van de oudste gevangenen van het westelijk halfrond’, aldus het rapport van de CCDHRN.

bezoek-obama-Barack-Castro-pers-21032016

Persconferentie 21 maart 2016

Raúl Castro
In maart 2016, tijdens het bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama aan Cuba, ondervroeg een journalist Raúl Castro tijdens een persconferentie over het bestaan van politieke gevangenen op het eiland. ‘Geef mij nu de lijst van politieke gevangenen om ze vrij te laten. Noem de namen,’ aldus Castro die zichtbaar geschokt was door de vraag van CNN-verslaggever Jim Acosta. Amnesty International (AI) voert aan dat de regering Havana dubieuze juridische termen gebruikt om dissidenten te straffen. Amnesty noemt o.a. veroordelingen vanwege openbare ordeverstoring / desórdenes públicos, minachting / desacato, gebrek aan respect  / falta de respecto, gevaar / peligrosidad en agressie / agresión. De internationale mensenrechtenorganisatie spreekt in dit verband van criminalisering van de geweldloze oppositie.

Bron
* De website 14ymedio, 11 juni 2018

Link
* Lijst van juni 2018 van de CCDHRN met namen van gevangenen.

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s