Crisis voorkomen

Cubaspecialist Roberto Álvarez Quiñones constateert dat ondanks de met de mond beleden herwaardering in Cuba van de particuliere sector, de resultaten zeer teleurstellen. Ruim 1,3 miljoen Cubanen hebben nu een inkomen uit de particuliere sector; 3 miljoen van hen zijn nog werkzaam voor de staat. Alvarez Quiñones adviseert de nieuwe president Diaz Canel te onderzoeken hoe deze werknemers efficiënter en productiever zouden kunnen opereren. Hij zou het Politburo, de Raad van Ministers en de Staatsraad voorstellen moeten doen tot meer economische vrijheid, aldus deze deskundige die spreekt van ‘een nieuwe perestrojka.’

cuentapropista-kapper5Inefficient
Quiñones vreest echter de oude garde aan de top in Cuba, die zich vijandig opstelt tegenover de vrije markt. Sommigen van hen weigeren zelfs de particuliere sector bij haar naam te noemen. Zij spreken liever over ‘niet-statelijk’. De staatsbedrijven hebben echter weinig reden tot borstklopperij. In een publikatie van Mundobat, een NGO in Baskenland die nauw met officiële instellingen in Cuba samenwerkt, werd de inefficiëntie van staatsbedrijven opnieuw vastgesteld: 57% van het voedsel dat in Cuba wordt geproduceerd, wordt verspild voordat het bij de consument terechtkomt.

Precair
De voedselsituatie van de gewone Cubaan is dan ook precair. Meer ruimte voor particuliere initiatieven in de landbouw en daarbuiten, zou daar verbetering in kunnen brengen. Maar de heersende elite weigert meer economische vrijheid toe te staan, die de Cubanen zou bevrijden van de tragische armoede waarin ze leven. Steeds meer Cubanen – vooral ouderen – krijgen ermee te maken. De reportage Overleven met bonnenboekje, deviezen of diefstal die onze Cubaweblog afgelopen week publiceerde, beschrijft dit proces van verarming onder grote delen van de Cubaanse bevolking. Armoede is echter ook een instrument om de macht in stand te houden. Cubaanse burgers zijn voor alles afhankelijk zijn van de staat. Cubanen steken hun energie en tijd in de “dagelijkse strijd” om te overleven, zodat het opeisen van hun rechten geen prioriteit is in het dagelijks leven.

Crisis onafwendbaar?
Quiñones heeft berekend dat wanneer vandaag alle Cubanen in de particuliere sector werkzaam zouden zijn – en niet slechts de 29% van dit moment – het Bruto Nationaal Product vijf tot zes maal zo groot zou zijn en de 200 miljard dollar kon bereiken. Maar het Cuba van de Castro’s is nog steeds een land waar het burgers bij wet verboden is te investeren en waar diverse beroepen verboden terrein zijn voor kleine ondernemers. De vernietigende gevolgen voor Cuba van de politiek-economische crisis in Venezuela, de voortdurende afhankelijkheid van de deviezen die het uit de VS ontvangt en het beleid van Washington tegenover Cuba, zullen wellicht dwingen tot grotere concessies door de mogelijkheden van de particuliere sector te vergroten. Anders is een crisis onafwendbaar.

Aldus het commentaar van de redactie in de Nieuwsbrief CubaTips die vandaag verschijnt.

tipsINHOUD CUBATIPS VAN VANDAAG:

 1. Crisis voorkomen
 2. Ramsj: Het verborgen leven van Fidel Castro
 3. Churros rukken op in Nederland
 4. Vertrek uit Mensenrechtenraad
 5. Operatie Peter Pan nog steeds staatsgeheim
 6. Cubaanse filmposters sinds 1960
 7. Cubaanse televisie toont kussende mannen
 8. Nog één dag Dias Latinos in Amersfoort
 9. Culturele Agenda
 10. Het laatste nieuws!

=======================

Gratis abonnement!

Wilt u ook alle nieuwe nummers van de wekelijkse nieuwsbrief CubaTips vanaf nu in uw mailbox ontvangen? Geef u hier op voor een gratis abonnement! 

Uw e-mail-adres is voldoende! Ruim 1.100 abonnees gingen u voor. Zij ontvangen elke zondagochtend rond 12.00 uur de CubaTips en missen zo geen enkel nieuws.

4 gedachten over “Crisis voorkomen

 1. Waar vind ik deze artikelen dan?
  INHOUD CUBATIPS VAN VANDAAG:

  Crisis voorkomen
  Ramsj: Het verborgen leven van Fidel Castro
  Churros rukken op in Nederland
  Vertrek uit Mensenrechtenraad
  Operatie Peter Pan nog steeds staatsgeheim
  Cubaanse filmposters sinds 1960
  Cubaanse televisie toont kussende mannen
  Nog één dag Dias Latinos in Amersfoort
  Culturele Agenda
  Het laatste nieuws!

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s