Ondanks verbod en strenge controle groeit GPS-gebruik

Het schermpje valt op in de gammele drukke taxi. Een kleine pijl markeert het pad dat het voertuig volgt door de nauwe straten van Camagüey en de chauffeur stelt de passagiers gerust. ‘Ik weet niet waar het is, maar dit apparaat zegt het me wel,’ legt hij uit en streelt zijn TomTom. Samen met USB-sticks, externe harde schijven, smartphones en wifi-antennes, zijn satellietgestuurde GPS-systemen voor navigatie op het land of op de zee langzamerhand gemeen goed geworden in Cuba. Automobilisten, fietsers en bootvluchtelingen willen precies weten waar ze zijn en gebruiken deze steeds vaker.

internet-gps

GPS is op de Cubaanse markt niet te koop en de import ervan o.a. van het merk TomTom, wordt streng gecontroleerd.

De douane waarschuwt echter dat voor de invoer van deze apparaten voorafgaand toestemming van het Nationaal Bureau voor Hydrografie vereist is. Het verkrijgen van een vergunning voor een natuurlijke persoon is bijna onmogelijk. ‘Als u bij een bedrijf werkt of in het buitenland woont, moet u een brief meenemen waarin u aangeeft waarom u GPS nodig hebt’, legt een medewerkster van de douane ons telefonisch uit. ‘We geven geen toestemming als de persoon niet kan bewijzen dat hij dit apparaat voor zijn of haar werk bij een instelling of project nodigt heeft,’ zegt zij. ‘Volgens de wet kan het apparaat in beslag worden genomen en kan de persoon die een GPS het land binnenbrengt worden beboet,’ voegt ze er nog aan toe. De functionaris kan de website 14ymedio niet vertellen of het verbod op de invoer samenhangt met zorgen over de veiligheid. ‘Ze mogen niet vrij het land worden ingevoerd, punt uit’, benadrukt ze. Een gepensioneerde medewerker van het Ministerie van Binnenlandse Zaken laat anoniem weten dat ‘het verbod samenhangt met de vrees dat er op deze wijze informatie over militaire verplaatsingen of gegevens over de woningen van leiders van de Revolutie kunnen worden verspreid.’

internet-gps-taxista

Taxista in Havana met GPS

Onmisbaar
‘Te koop, een GPS van het merk Garmin met alle kaarten van Cuba voor 200 CUC,’ luidt een advertentie op een populaire website. Een telefoontje levert verdere details op. ‘Dit is het nieuwste op de markt en iedereen die professioneel wil chaufferen, moet investeren en een GPS kopen’, zegt de verkoper. Hij maakt ook duidelijk dat hij niet beschikt over de invoerpapieren en zegt ‘dat als u wordt tegengehouden door de politie, je de GPS moet verbergen.’ Onder illegale migranten is GPS bijna net zo populair als een boot of een goede motor voor illegaal vertrek uit het land. ‘Een GPS maakt het verschil tussen rondjes varen op zee of een veilige haven bereiken,’ zegt Victor Alejandro Ruiz, een Cubaanse inwoner van Tampa die naar de Verenigde Staten kwam na zes pogingen om de Straat van Florida over te steken.’ Hij kwam drie jaar geleden bij de Amerikaanse kust aan toen het droge voeten / natte voetenbeleid nog van kracht was. Hij hoefde de eigenaar van de boot niets te betalen om als passagier te kunnen aansluiten ‘want mijn betaling was de GPS.’ Na aankomst in de VS slaagde hij erin een GPS bestemd voor zijn neef in Cuba, het land binnen te smokkelen. De douane ontdekte deze wel, maar de douanemedewerkster kreeg een paar dollar in de hand gedrukt en liet de mula / muilezel passeren.  ‘Mijn neef heeft nu zijn Garmin GPS en veel van zijn problemen zijn opgelost’, aldus Ruiz. Zijn neef verving alle routekaarten door een bijgewerkt programma dat voor 20 CUC op de zwarte markt te koop is. ‘Zelfs de gaten in het wegdek kun je erop zien,’ grapt hij. ‘Hoewel de controle sterk is, gebeurt er hetzelfde als met satellietschotels. Je kunt ze niet in de winkel kopen of het land binnenbrengen, maar iedereen heeft er wel een gezien’. Diplomaten en buitenlandse journalisten, die wel een GPS mogen invoeren, spelen het lucratieve spel mee. Als ze worden overgeplaatst, verkopen ze de apparatuur door aan Cubanen. Drie taxichauffeurs met GPS TomTom of Garmin bevestigden tegenover de website 14ymedio dat zij die van buitenlanders hadden overgenomen.

alan-gross-demo-washington

Actie in Washington voor de vrijlating van Alan Gross.

Achterdocht
Kortgeleden publiceerde de site Cubanet het verhaal van de Amerikaanse historica Shannon Rose Riley, werkzaam aan de Universiteit van San José (California), die Santiago de Cuba bezocht voor het Fiesta de Fuego / Feest van het Vuur. Ze was in bezit van een apparaat dat werkte via het satellietsysteem SPOT. Het leidde tot een zware ondervraging en dreigende gevangenisstraf. In december 2009 werd Alan Gross in Cuba gearresteerd. Hij werkte voor de Amerikaanse instelling USAID (United States Agency for International Development). De belangrijkste beschuldiging tegen hem luidde dat hij onderdelen van satelliettelefoons het land had binnen gesmokkeld, bestemd voor de joodse bevolking van het eiland. Gross kreeg 15 jaar gevangenisstraf, maar kwam in 2014 vrij toen de diplomatieke dooi tussen Washington en Havana inzette.

Plaatsbepaling
Het verbod op GPS-apparatuur lijkt zinloos te worden omdat steeds meer nieuwe telefoonstellen ook de mogelijkheid van plaatsbepaling hebben. ‘De meeste mensen die in Cuba positiebepaling gebruiken doen het op deze manier, hoewel dit systeem slecht werkt in streken met een minimale dekking’, zegt Yips Gomze, een informaticus die in een werkplaats voor reparaties van computers en mobiele telefoons in de wijk Cerro in Havana werkt. ‘Er zijn steeds meer toestellen met de mogelijkheid om via de satelliet plaats van bestemming vastleggen en ze worden almaar kleiner,’ voegt hij er aan toe terwijl hij ons een Garmin Forerunner-sporthorloge met GPS laat zien.

Bron
* Marcelo Hernández, website 14ymedio, 16 juli 2018

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s