Maduro blijft Cuba olie leveren

Ondanks de ernstige crisis die Venezuela doormaakt, stuurde de regering van Nicolás Maduro vorige week 500.000 vaten olie naar Cuba. Dat meldt de website Oilprice.com. De vaten hadden bestemming ‘Noordwest Cuba’.

olievenezuela‘Venezuela blijft Cuba dagelijks voorzien van ongeveer 55.000 vaten olie per dag, wat het land ongeveer 1,2 miljard dollar per jaar kost. Een bizarre gulheid als men bedenkt dat 9 miljoen Venezolanen zich maar eenmaal per dag een maaltijd kunnen permitteren,’ aldus het artikel. Deskundigen zijn van mening dat ‘dit geld kan worden gebruikt om de crisis in Venezuela zelf op te lossen, de inflatie te beteugelen en de broodnodige geneesmiddelen in te voeren die niet meer in lege Venezolaanse schappen te vinden zijn’. De verscheping van zoveel ruwe olie, op een moment dat de Venezolaanse olieproductie de laagste is sinds 30 jaar, verrast niet alleen analisten, maar ook de Cubaanse autoriteiten zelf, die al op zoek zijn naar olie uit andere landen.

Olie uit buitenland
Afgelopen juni heeft het Venezolaanse staatsbedrijf PDVSA een operatie uitgevoerd om Russische olie naar Cuba te sturen. In mei onthulde Reuters dat Caracas in het buitenland olie kocht om deze onder ‘vriendelijke’ kredietcondities naar het eiland te sturen, vaak met verlies. Deze operaties vinden plaats ondanks een eerdere aankondiging van de voormalige Venezolaanse Minister van Industrie, Victor Alvarez, dat het land aan het eind van het jaar geen vaten ruwe olie meer heeft om te exporteren. Het land dat ooit 58 jaar geleden de Organisatie van de Olie-exporterende Landen (OPEC) oprichtte, zal dan gedwongen worden de OPEC te verlaten. Volgens InterAmerican Trend heeft ‘Maduro duidelijk gemaakt dat hij er de voorkeur aan geeft om supermarkten leeg te houden in plaats van de leveranties aan Cuba op te schorten’, aldus Antonio De La Cruz, uitvoerend directeur van het adviesbureau Inter American Trends in Washington in de Miami Herald.

maduro-diaz-canel-150418

De presidenten Maduro (rechts) en Diaz Canel, 15 april 2018.

Bondgenoten
Oilprice.com verklaart Maduro’s financiële steun voor Havana uit het feit dat het Cubaanse regime ‘een van de laatste bondgenoten’ van Caracas is. Antonio de la Cruz zegt dat ‘zonder de Cubaanse steun Maduro lang geleden zou zijn verdwenen. Havana voorziet hem van de instrumenten voor onderdrukking en de staatsveiligheidsdienst die hem in staat stellen aan de macht te blijven’, zei hij onlangs aan de Tribune News Service (TNS). ‘Cuba is vandaag de echte basis van zijn macht’, voegde hij eraan toe. De omvang van de nieuwe olieleveranties staat in schril contrast met de hoeveelheid olie die de afgelopen tijd aan het eiland werd geleverd. Uit gegevens die door verschillende bronnen worden gebruikt, blijkt dat zij sinds 2008 daalden. In dat jaar bereikten ze een piek van 115.000 vaten per dag.  Havana is al lang afhankelijk van de Zuid-Amerikaanse oliepartner Venezuela, die in ongeveer 70 procent van haar brandstofbehoeften voorzag. Sinds 2014 zijn deze leveranties met 40% gedaald. Volgens informatie van de regering Maduro leverde zij in de eerste helft van 2017 dagelijks gemiddeld 72.350 vaten ruwe olie en olieproducten aan het eiland, bijna 13% minder dan in dezelfde periode vorig jaar, zo blijkt uit de interne handelsrapporten van het staatsbedrijf PDVSA.

Bron
* Diario de Cuba, 20 juli 2018

Link

* Website Oilprice.com

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s