Frankrijk investeert 46 miljoen dollar in treinen Cuba

Frankrijk en Cuba werken samen in een ‘ambitieus project’ om de Cubaanse spoorwegen te verbeteren. Frankrijk zal 46,7 miljoen dollar investeren om het verwaarloosde spoorwegennet in Cuba te verbeteren. De Franse spoorwegmaatschappij SNCF en de Unie van Cubaanse Spoorwegen willen twee werkplaatsen voor locomotieven in Havana en Camagüey renoveren, wagons voor passagiers opknappen en de zogeheten Franse trein in ere herstellen. (zie kader)

trein-tren-frances

De Franse trein is een begrip in Cuba. Deze trein op het traject Havana – Santiago de Cuba, werd ruim 20 jaar geleden in Cuba geïntroduceerd. De Cubaanse spoorwegen waren door de crisis van de Speciale Periode ernstig verwaarloosd en verkeerden in crisis. De Franse trein – een gift – met brede gangen, veel ramen en gemakkelijke stoelen was populair maar na enkele jaren slecht onderhoud en technische problemen verdween de goede naam van de Franse trein. De gemiddelde snelheid van de trein is 50 kilomter. Nu zegt men op het station van Havana tegen een reiziger die een kaartje koopt: ‘sale cuando puede’ (hij rijdt als hij kan).

Het bericht werd bekend drie dagen voordat de Franse Minister van Buitenlandse Zaken, Jean-Yves Le Drian in Cuba aankwam voor een officieel bezoek. Hij ontmoette daar o.a. zijn collega Bruno Rodríguez en Rodrigo Malmierca, Minister van Buitenlandse  Handel en Investeringen. Le Drian vertrok zondag weer; hij was de eerste hoge functionaris van Frankrijk die Cuba bezocht na het bezoek in 2015 van de toenmalige president Francois Hollande. Dit bezoek resulteerde in samenwerkingsverdragen op het gebied van financiën, toerisme, handel, landbouw en transport. In 2016 opende Frankrijk in Havana een kantoor van het ontwikkelingsfonds Francesa de Desarrollo. Dit fonds investeert ook € 25 miljoen in een ontwikkelingsproject voor de veeteeltsector in de provincie Camagüey.

Bronnen
* Persbureaus EFE en AFP, 28 juli 2018

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s