President Diaz-Canel, de YouTuber en een selfie

De Cubaanse YouTuber Luis Mario Guerrero was ‘onder de indruk’ van de reactie van de president van de Staatsraad en de Raad van Ministers, Miguel Díaz-Canel, toen Guerrero hem om een selfie vroeg. Hij plaatste de foto op zijn Facebook pagina en dat leidde weer tot veel kritiek, maar ook tot positieve reacties op sociale netwerken. Ook de officiële krant Juventud Rebelde drukte de foto van de YouTuber en de opvolger van Raúl Castro af.

diaz-canel-foto-guererro

Díaz-Canel en Luis Mario Guerrero

Het gebeurde in Holguín, tijdens het laatste werkbezoek van president Diaz-Canel, waar de Youtuber hem ontmoette. ‘Ik stond met mijn vrouw te praten in de Rincón de Romerías (een gastronomisch trefpunt in de stad, redactie) toen ik rond 16.00 uur Diaz-Canel binnen zag komen. Het is niet zo dat je de president elke dag op straat ontmoet. Dus logischerwijs word je nerveus en emotioneel, vooral als je die persoon respecteert. Toen begroette hij iedereen en toen hij naar mij toe kwam, wilde ik een selfie nemen,’ vertelt Guerrero op de overheidssite. ‘Eerst nam hij een foto met een gezin aan mijn tafel. Dat brak het ijs maar ik had ook een beetje medelijden met hem. Maar ik stond op en vroeg hem: ‘Mijnheer de President, kan ik een foto met u maken?’ Hij begon te lachen, legde zijn hand op mijn schouder en zei: ‘Ik ben je Voorzitter niet, ik ben je compañero.’

Vertrouwen in jeugd
‘Iedereen was onder de indruk, ook ik,’ voegt Guerrero eraan toe. Daarna begon Díaz-Canel een vriendelijk gesprek met de manager van het lokaal en voordat hij vertrok ‘tikte hij mij opnieuw op de schouder en vroeg mij naar de kwaliteit van de service van de lokaliteit.’ (…) ‘Als je President je op de schouders tikt, naar je mening vraagt, zegt dat iets over de waardering die hij voor ons heeft en over zijn vertrouwen in de jeugd,’ aldus een trotse Guerrero in Juventud Rebelde. ‘Ja, ik ben trots Cubaan te zijn. Ik ben er trots op in Cuba te wonen. En ik ben er trots op een foto genomen te hebben met mijn President’.

diaz-canel-foto-guererro2

Guerrero op Facebook

Kritiek
De website bekritiseert de ‘niet weinige beledigingen en het gebrek aan respect’ die de YouTuber ontving op zijn Facebook-profiel nadat hij de foto met Díaz-Canel vergezeld van een tekst, had geplaatst. ‘Geluk is een kwestie van toeval en het kan iedereen overkomen. Er zijn maar weinig mensen op de wereld die de kans hebbeb hun president de hand te schudden. Nou, ik ben de eerste Cubaanse YouTuber met een foto van zo’n belangrijke persoonlijkheid in mijn land. Wacht op mijn nieuwe video #StoryTime. Groeten en ik wens jullie een goede dag,’ schrijft Guerrero op zijn Facebook-profiel. Hij omschrijft zijn critici op Facebook met een term die het regime gewoonlijk ook gebruikt voor dissidente opvattingen, namelijk ‘contrarevolutionair’. (…) ‘Ik denk dat de president kwam met de bedoeling om te zien hoe de zaken in Holguín verlopen en welke problemen er in de provincie zijn. Ik heb er vertrouwen in dat hij daaraan zal werken. Maar er zijn nu eenmaal allerlei mensen op internet,’ zegt Guerrero.  Het YouTubekanaal van Guerrero, een student geneeskunde, heet Hallo, Youtubidentes en bestaat ongeveer een jaar. Het kanaal bevat 28 video’s (veelal humoristisch) en telt iets meer dan 1000 volgers.

Bron
* Diario de Cuba, 9 augustus 2018

Link

* Juventud Rebelde, 6 augustus 2018: Een foto met de president, interview met Guerrero.
* YouTubevideo met het relaas van Luis Mario Guerrero, 4 minuten. De mogelijkheid om te reageren is hier afgesloten.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s