Vorige maand deelde Ernesto Soberón, directeur Consulaire Zaken en verantwoordelijk voor het beleid voor Cubanen in het buitenland, mee dat Cubanen in de diaspora ook kunnen deelnemen aan de discussie over de nieuwe grondwet. Voorwaarde is dat zij de uitgangspunten van de revolutie steunen en dat hun bijdragen aan de discussie gericht zijn op verbetering van de socialistische grondwet. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken verspreidde een video om ‘de effectieve deelname te garanderen van de ongeveer 1.400.000 Cubanen verspreid over zo’n 120 landen’.

De nieuwe grondwet in het Cubaans parlement
De Cubaanse regering spreekt van ‘een initiatief dat zijn weerga niet kent in de geschiedenis van de revolutie’ en wijst erop dat dit een stap is in de richting van de voortzetting van de toenadering tot de diaspora, een moeizame relatie na decennia van ballingschap voor duizenden Cubanen. In heel Cuba vindt op dit moment een volksraadpleging plaats om de opvattingen van de bevolking te leren kennen over het wetsontwerp voor hervorming van de grondwet; de term communisme wordt geschrapt, particulier eigendom wordt erkend, de figuur van de premier wordt geïntroduceerd en de weg wordt geëffend voor het homohuwelijk. Het referendum ter goedkeuring van de voorgestelde grondwetsherziening vindt plaats op 24 februari 2019. Soberón zei dat ‘hoe groter de participatie in Cuba en in het buitenland is, hoe groter het succes van dit proces zal zijn, want de opbouw van een nieuwe grondwet vereist de betrokkenheid van velen met kennis en wijsheid’, aldus het Cubaanse persbureau Prensa Latina.

Ernesto Soberón
Wantrouwen
In de Cubaanse diaspora is het voorstel van de regering door velen met argusogen ontvangen en door vertegenwoordigers van de historische ballingengroepen verworpen. Orlando Gutiérrez Boronat, voorzitter van Directorio Democrático, een organisatie in Miami die verschillende traditionele oppositieplatforms binnen en buiten Cuba groepeert, weigert zelfs de machthebbers in Cuba ‘regering’ te noemen. Orlando Gutiérrez: ‘De Magna Carta of grondwet bevat fundamentele rechten op basis waarop de Staat is georganiseerd en bedoeld om de rechten van het volk niet te beperken. Hier is sprake van het tegenovergestelde. Het is de communistische partij die de staat wil reorganiseren om haar macht te behouden,’ zegt de activist tegen een medewerker van de website 14ymedio. Voor Maruchy Alfonso, die in de Verenigde Staten woont, is het ‘onaanvaardbaar’ dat het begrip ‘vaderland’ zodanig wordt gewijzigd dat het wordt gekoppeld aan het socialisme met als enig doel de macht van de communistische partij te bestendigen. ‘Ze willen de opvattingen manipuleren van de vrije Cubanen die in het buitenland wonen. Alleen de meningen die bijdragen aan de opbouw van het socialisme zullen in aanmerking worden genomen, dus degenen onder ons die bijdragen met democratische ideeën hebben geen kans om deel te nemen,’ zegt Maruchy Alfonso. Alfonso wijst ook op de rol van Cubaanse groepen in ballingschap die het beleid van Havana steunen. Zij moeten, aldus Maruchy het proces legitimeren. In Miami werden Cubanen die het niet eens zijn met het officiële beleid al bij een openbare discussie uitgesloten van het debat.

Liu Santiesteban
Nummer paspoort
Liu Santiesteban, een mensenrechtenactiviste, wijst op het feit dat deelnemers aan de discussie het nummer van hun paspoort moeten doorgeven om voorstellen voor grondwetshervorming in te kunnen dienen. ‘Het is ieders eigen risico omdat ze dan precies zullen weten wat iedereen denkt,’ zegt de activist, die het ook betreurt dat veel Cubanen die in de Verenigde Staten wonen niet kunnen deelnemen omdat ze niet over een duur reisdocument als een paspoort beschikken. Het Cubaanse paspoort wordt beschouwd als een van de duurste ter wereld. De Cubaanse ambassade in Washington vraagt er 400 dollar voor. Het paspoort moet elke twee jaar verlengd worden voor een bedrag van 160 dollar. Santiesteban moedigt echter alle emigranten aan om mee te doen en hun mening te geven over controversiële kwesties zoals de onherroepelijkheid van het Socialisme, het machtsmonopolie van de Communistische Partij en het gebrek aan burgerlijke vrijheden.
Bron
* Mario J. Pentón, website 14ymedio, 31 augustus 2018
Link
* Ministerie van Buitenlandse Zaken, 31 augustus 2018, inclusief video: Cubanen in het buitenland kunnen hun mening geven over het wetsontwerp voor een nieuwe grondwet.
* Website Diario de Cuba, 4 september 2018. Editorial: A constitutional ‘consultation’ for Cubans abroad – with their permission to return at stake.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.