Huizenverkoop in Cuba is miljoenenzaak (deel 1)

Een huis van twee verdiepingen met 6 kamers in Santa Fe, aan de kust ten westen van Havana wordt voor anderhalf miljoen dollar verkocht. Een andere woning ‘met de kapitalistische luxe uit de jaren vijftig in het beste deel van Miramar’, een andere exclusieve buurt in de hoofdstad, wordt voor 600.000 dollar aangeboden. Het kopen en verkopen van huizen in Cuba is een miljoenen bedrijf geworden, dat volgens CubaGeográfica een monetaire waarde van bijna de helft van het BBP (bruto binnenlands product) van het eiland bedraagt. De journaliste Nora Gamez Torres van 14ymedio ging op onderzoek uit.

onroerend-goed-Cuba-Geografica-Vol4-7

CubaGeográfica

Volgens voorzichtige schattingen van de auteur, socioloog en stedenbouwkundige Carlos García Pleyán, wordt de omvang van de huizenverkoop geschat op 37 miljard peso’s per jaar of ongeveer 1,5 miljard dollar. Dat is ongeveer de helft van het BBP van Cuba tussen 2011 en 2014. In 2011 werd de koop en verkoop van huizen door particulieren vrijgegeven en werd de de onroerend goedmarkt booming. Volgens een ingewijde die in Havana woont, werden in 2012 45.000 huizen verkocht en 88.000 in 2013. ‘De markt zou gemakkelijk jaarlijks ongeveer 100.000 transacties kunnen noteren maar in 2015 was er sprake van een daling. De markt kromp in doordat de VS immigratiebeperkingen afkondigde,’ zegt hij.

Duur en heel duur
De markt onderscheidt twee segmenten, namelijk huizen van 5.000 tot 25.000 CUC, gelegen in buitenwijken en binnen het bereik van de lokale bevolking, en anderen in betere conditie op centrale locaties, toeristisch en dicht bij de zee, met prijzen vanaf 50.000 tot één miljoen CUC. Eén CUC, de Cubaanse converteerbare valuta, is gelijk aan 1,13 dollar. Het gemiddelde jaarlijksalaris voor een functie bij de Cubaanse overheid is ongeveer 360 CUC per jaar. Dat betekent dat buitenlands kapitaal bij dit duurdere segment een grote rol speelt. Veel Cubaanse-Amerikanen hebben geïnvesteerd in huizen op het eiland, hetzij als woning, hetzij om een bedrijf te openen dat wordt gerund door hun families. Hoewel buitenlanders niet direct huizen kunnen kopen, hebben veel buitenlanders derden in dienst op het eiland zelf, aldus García Pleyán. De beste prijs voor een woning wordt in Havana, Matanzas en Santiago de Cuba betaald. Tot die dure plaatsen behoren de badplaats Varadero in Matanzas en wijken als Playa met exclusieve buurten als Miramar en Siboney, en de wijk Plaza, waar populaire buurten als Vedado en Kohly liggen, een woonwijk waar veel Cubaanse soldaten wonen. De expert verduidelijkt dat zijn observaties zijn gebaseerd op een analyse van de aankondigingen die in 2017 op verschillende websites en in artikelen in media werden gepubliceerd. De juistheid kan enigszins worden betwist omdat er geen officiële statistieken over het onderwerp bestaan.

huis-te-koop2

Dit huis is te koop

‘Kapitalistisch’
Een snelle blik op Cuba’s website voor de verkoop en koop van woningen porlalivre.com, levert meer dan 1000 onroerend goed aanbiedingen met een waarde van meer dan 100.000 dollar op. Drieënveertig verwijzen naar onroerend goed projecten van meer dan een half miljoen dollar op, meestal in Havana. Verschillende advertenties in Porlalivre gebruiken het bijvoeglijk naamwoord ‘kapitalistisch’ om aan te geven dat de bouw van het pand vóór 1959 plaatsvond. Dat verhoogt de waarde omdat de kwaliteit van panden van vóór 1959 hoger is.

Bron
* Nora Gámez Torres, El Nuevo Herald, 5 september 2018
Link
* Tijdschrift CubaGeografica, 19 juli 2018.  Bevat vanaf pagina 12 het gehele artikel: Venta de casas en Cuba es un negocio millonario.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s