Vier studenten gewond bij steekpartij school in Havana

Volgens een werknemer van het Olo Pantoja Technologisch Instituut in de gemeente La Lisa, Havana, zijn gisterochtend ten minste zes studenten – vijf jongens en een meisje – van de beroepsopleiding gewond door messteken. Vier volwassenen vielen de school binnen, openden de deuren van klaslokalen en ‘begonnen messteken uit te delen,’ aldus de bron bij de school die anoniem wil blijven.

onderwijs-leerlingen-beroepsonderwijs

Studenten uit het beroepsonderwijs

Het kinderziekenhuis van Marianao bevestigt dat vier jongeren bij de eerste hulp werden behandeld; een van had snijwonden aan zijn gezicht. Van de vier blijft een student in het ziekenhuis vanwege zijn verwondingen, aldus een woordvoerster van een ziekenhuis. De gewonden werden eerst naar de polikliniek van Cristóbal Labra gebracht voor eerste hulp. Daar aangekomen probeerde een persoon de studenten opnieuw aan te vallen, maar hij werd tegengehouden door de politie. Volgens deze bron zijn drie van de vier aanvallers gearresteerd. De website 14ymedio probeerde meer informatie te krijgen bij het politiebureau van La Lisa, maar de verzoeken werden niet beantwoord. De officiële media hebben geen melding gemaakt van het incident. De anonieme medewerker van de school zei dat de school geen veiligheidsmaatregelen had getroffen. ‘Iedereen kon binnenkomen zonder dat om identificatie werd gevraagd.’

Bouwopleiding
De directie van het centrum heeft ouders die hun kinderen kwamen ophalen laten weten dat de school ‘in evacuatie’ is. De lessen zijn opgeschort tot volgende maandag. Volgens een van de werknemers, geraadpleegd door 14ymedio, hebben verschillende ouders gezegd dat ze hun kinderen van deze school willen halen vanwege angst voor herhaling van de gewelddadige gebeurtenissen van maandag. De Olo Pantoja-school is gevestigd aan de Avenida 51 en Calle 222 en leidt jongeren voor de bouwsector op zoals timmerlieden, metselaars en dergelijke. De school is vernoemd naar Orlando Pantoja Tamayo, een van de mannen die Ernesto Guevara vergezelde tijdens de guerrilla in Bolivia, waar hij op 8 oktober 1967 overleed.

Censuur
De regering oefent strenge censuur uit op berichten over geweld en criminaliteit in scholen. De officiële pers behandelt deze onderwerpen zelden. De weinige berichten over geweld op school, prostitutie en pesten worden door de onafhankelijke pers van het eiland gemaakt. Begin dit jaar bleek een kelderruimte van een school voor voortgezet onderwijs in Camagüey in gebruik te zijn als ontmoeting- en vrijetijdsruimte voor een groep jongeren tussen de 13 en 23 jaar, die betrokken waren bij seksueel misbruik van minderjarigen en drugsgebruik. Zes meisjes en een jongen tussen de 13 en 15 jaar ontmoetten in deze geheime ruimte jongeren tussen de 16 en 23 jaar en gebruikten alcohol en medicijnen zoals carbamazepine (medicijn tegen epilepsie) en difenhydramine, een middel tegen allergieën. In 2008 overleed een 12-jarige student nadat hij door zijn 17-jarige leraar met een schoolstoel was geraakt. De moord, die plaatsvond op de school voor middelbaar onderwijs Domingo Sarmientos in Lawton, werd eveneens in de officiële pers genegeerd.

onderwijs-wanplaat-che

Leren lezen in Cuba. ‘Che vocht in Cuba’, staat te lezen op deze wandplaat.

Verslechtering
Het Cubaanse onderwijs, decennialang beschouwd als een van de belangrijkste verworvenheden van na de revolutie, is niet ontkomen aan de crisis die Cuba in het begin van de jaren negentig doormaakte toen er een einde kwam aan de subsidies uit de Sovjet-Unie. De uittocht van leraren en de lage kwaliteit van het personeel, hebben geleid tot massale werving van jonge mensen voor het beroep van onderwijzer. Daarbij worden kwaliteitsnormen nauwelijks gehanteerd.

Bron
* Website 14ymedio, 17 september 2018

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s