Cubaaanse gezondheidsautoriteiten willen de verspreiding van de Aedes Aegypte-mug intensiever bestrijden. De mug is de verspreider van ziekten als dengue of knokkelkoorts, chikunguñya en zika. Het zika-virus veroorzaakt een infectieziekte en wordt verspreid door de gele koortsmug. Chikungunyakoorts is een infectieziekte die, net als dengue, wordt veroorzaakt door een alfavirus. Het aantal ziektegevallen in de hoofdstad Havana groeit snel hoewel de Cubaanse media er nauwelijks over berichten.

De aedis egypte-mug
De campagne, gesteund door de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (OPS), vindt plaats op een moment waarop de kans op verspreiding van deze mug groot is, aldus de nationaal directeur voor Hygiëne en Epidemiologie van het Ministerie van Gezondheid (Minsap), Francisco Durán. Het ministerie ontwikkelt, aldus Durán, activiteiten om de mug te bestrijden ‘maar ze slaagt er niet in het probleem op te lossen en de verspreiding in bepaalde gebieden en territoria te stoppen’, aldus de specialist in een gesprek met het Cubaanse persbureau Agencia Cubana de Noticias.

In bedrijven en kantoren in Havana zijn waarschuwingen opgehangen over de verspreiding van dengue in verschillende wijken. Het aantal patiënten met symptomen van de ziekte is sterk toegenomen. De verbreiding van de ziekte is versneld door de regenachtige zomer in Cuba; regenwater hoopt zich op in straten en binnenplaatsen van woningen en daar legt de Aedes aegypti-mug zijn eitjes. De gecontroleerde media berichten mondjesmaat over de verspreiding van de ziekte in de hoofdstad.
Dodelijke gevallen
Durán noemt de probleemregio niet met name, maar het Provinciaal Centrum voor Hygiëne, Epidemiologie en Microbiologie (CPHEM) van Sancti Spíritus liet wel een ‘alert’ uitgaan vanwege het ‘hoge epidemiologische risico als gevolg van de intense besmetting door de Aedes aegypti-mug die de regio teistert.’ In de afgelopen maanden heeft de onafhankelijke pers ook berichten gepubliceerd over enkele dodelijke gevallen van knokkelkoorts. In 2017 daalde het aantal gevallen van knokkelkoorts in Cuba met 68% vergeleken met een jaar eerder. Ook werden gevallen van zika gemeld in 14 gemeenten. Er werden geen gevallen van chikunguñya vastgesteld, aldus het ministerie. Volgens hetzelfde rapport werd aan het einde van vorig jaar jaar in twee gemeenten en in elf andere regio’s in de provincies Holguín en Ciego de Ávila dengue vastgesteld. In Havana, Mayabeque, Villa Clara, Sancti Spíritus, Ciego de Ávila, Camagüey, Las Tunas en Holguín werden gevallen van zika vastgesteld.
Boetes

Uit angst voor het denguevirus worden in Cuba met enige regelmaat straten, huizenblokken, werkplaatsen en zelfs hele woonwijken uitgerookt. Dit moet de mug uitroeien die het virus overbrengt.
Volgens Periodico Cubano (2 oktober 2018) werden in Mayari tientallen gevallen van dengue geregistreerd en was er een dode te betreuren, aldus een medewerker van het Centro Municipal de Hygiëne y Epidemiologie de Mayarí in Holguín, die anoniem wil blijven en die ook meedeelde dat honderden mensen waarschijnlijk zijn besmet. ‘Dankzij ons werk, is er geen sprake van meer sterfgevallen maar er is wel steeds weer sprake van nieuwe uitbraken van de Aedes aegypti-mug en knokkelkoorts blijft een gevaarlijke ziekte,’ zegt hij. Bij deze campagne maken een arts, een verpleegkundige, de technicus op het gebied van hygiëne en epidemiologie en medische studenten deel uit van het campagneteam. Dat geldt ook voor de muggen, zoals de arbeiders worden genoemd die met een ontsmettingsbazooka op de schouder de wijken ingaan om de larven van de Aedes aegypti op te zoeken en te vernietigen. In het campagneseizoen gaan deze uitrookteams, de bazookabrigade genoemd, met veel lawaai van deur tot deur om huizen uit te roken en open watertanks af te sluiten. Eén van hen wijst erop dat er in een wijk soms tientallen larven worden ontdekt; de bewoners van huizen waar deze worden gevonden, worden beboet. Na een bezoekje van de bazookabrigade kan de buurt nog dagen naar verbrande olie ruiken. Cubanen die de symptomen vertonen, worden opgenomen in de José Martí-school voor speciaal onderwijs waar de lichte gevallen 6 dagen verblijven. Julia (56 jaar): ‘Ik ben daar goed verzorgd en kreeg medicijnen tegen de symptomen, die lijken op die van een flinke keelontsteking.’
Bron
* Persbureau EFE
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.