Voedselsituatie verslechtert snel

De voedselsituatie voor de gewone Cubaan verslechtert snel. Het land importeert al jaren achter elkaar ruim 60 tot 70% van het voedsel dat Cubanen en toeristen consumeren. Ondanks alle plannen ter verbetering van de opbrengst van de landbouw worden daar nauwelijks resultaten geboekt. Cuba blijft gemiddeld 2 miljard dollar per jaar uitgeven aan voedsel uit het buitenland. Zelfs de suiker voor de eigen bevolking moest dit jaar worden geïmporteerd uit Frankrijk.

bodegacubanadankjewelfidelHet perspectief op een snelle verbetering is er niet. Het Amerikaans embargo tegen Cuba speelt daarbij een rol. Maar het is ironisch te constateren dat de bevroren kippen en de granen die de Cubanen eten voor een groot deel nog steeds uit de VS komen. President Miguel Díaz-Canel sprak tijdens zijn recente bezoek aan de VS ook met Amerikaanse ondernemers uit de landbouwsector. Ondanks de fratsen van president Trump willen de Cubanen deze kanalen met de VS openhouden. Begrijpelijk, de VS hebben Cuba op dit moment meer te bieden dan de revolutionaire bondgenoot Venezuela. Het zal de Cubaanse man en vrouw allemaal weinig uitmaken. Brood op de plank, olijfolie, busvervoer en kip zijn voor de meesten een veel grotere prioriteit dan de retoriek van de revolutie. Met een variant op de uitspraak van een voormalige Amsterdamse wethouder, zullen zij denken: ‘Van revolutionair geouwehoer kun je niet leven’.

Aldus het commentaar van de redactie in de Nieuwsbrief CubaTips die vandaag verschijnt.

tipsINHOUD NIEUWSBRIEF VAN VANDAAG: 

  1. Voedselsituatie verslechtert snel
  2. Meer dan de helft van arbitraire aanhoudingen is vrouw
  3. Paradijs voor oldtimers
  4. De tweehoofdige dictator
  5. Eerste gemengd Cubaans-Amerikaans bedrijf in biotechnologie
  6. Postzegel van Fidel Castro
  7. SEZ wil in Cuba ‘puriteinse werken’ drukken
  8. JPMorgan Bank betaalt 5 mln. dollar boete voor schending sancties
  9. Culturele Agenda
  10. Het laatste nieuws

Gratis abonnement
Wilt u ook alle nieuwe nummers van de CubaTips vanaf nu in uw mailbox ontvangen? Geef u hier op voor een gratis abonnement!  Uw e-mail-adres is voldoende! Ruim 1.100 abonnees gingen u voor. Zij ontvangen elke zondagochtend rond 12.00 uur de CubaTips en missen zo geen enkel nieuws.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s