Stephan Sanders over mannetjesputters als Maduro, Bolsonaro en Castro

Schrijver en columnist Stephan Sanders constateert in de Volkskrant van 10 oktober dat er ‘op meerdere plekken in de wereld sprake is van een vreemde en acute verhitting van de mannelijkheid.’ Hij vraagt zich af of het is vanwege de opmars van #MeToo en het massale protest van (meestal) vrouwen tegen de seksuele intimidatie van (meestal) mannen? Ook in de wereldpolitiek is sprake van ‘een merkwaardige snelle opkomst van de mannetjesputter’. Zij kunnen, aldus Sanders links of rechts zijn. In de CubaTips van vandaag wordt een deel van zijn column geciteerd.

IMG18032006JPG (28)

De auteur op 18 maart 2006 op De Dam in Amsterdam tijdens een actie tegen de dictatuur in Cuba.

‘Mannetjesputters, het wordt wel­eens vergeten, kunnen ook zeer ‘links’ zijn. Van Che Guevara tot aan Castro, Chávez en Maduro, de huidige president van Venezuela. Allemaal marxistisch geschoolde machomannen die geen twijfel lieten bestaan over hun heteroseksualiteit, hun viriliteit en hun autoriteit. En juist in het buurland van het chaotische Venezuela laat nu hun extreemrechtse collega van zich horen. Jair Bolsonaro kreeg 46 procent van de stemmen tijdens de eerste verkiezingsronde van de Braziliaanse presidentsverkiezingen. Bolsonaro liet al weten dat hij liever een dode zoon heeft dan een homozoon. Hij is een bewonderaar van de Braziliaanse dictatuur (1964-1985) en zijn idee over verkrachting is dat sommige vrouwen simpelweg te lelijk zijn om dit voorrecht te mogen genieten. Dit type mannelijkheid leek het niet lang meer te maken in de jaren zeventig en tachtig, maar dwars tegen de feministische stroom in – of juist daardoor getergd – duikt deze karikatuur van mannelijkheid op, alsof de dinosaurus weer volop meedoet. In Brazilië heerst het schrikbeeld van Venezuela, maar het is ook duidelijk dat Maduro en Bolsonaro in stijl en aanpak meer met elkaar gemeen hebben dan ze beiden willen weten. (…)

Die gepolariseerde verhoudingen doen weinig voor de stemming in een land. Je kan smalen op de ‘lieve vrede’ als een burgerlijk begrip en de eeuwige voortzetting van de status quo, maar als ik lees hoe groot de verdeeldheid is in Brazilië over Bolsonaro, ‘ook binnen families en vrienden’, dan valt het mij niet moeilijk een beeld te krijgen van de micro-oorlog die op het meest alledaagse niveau (verjaardagen, trouwpartijen) woedt. Zie ook Trumps verdeelde natie. Zie het Verenigd Koninkrijk en de Brexit, een splijtzwam die elke picknick binnen de kortste keren in een opstootje kan veranderen. Politiek engagement is mooi, maar wie heeft er nu werkelijk gevraagd om deze overdosis?’

Lees de volledige tekst van Stephan Sanders in de Volkskrant van 10 oktober 2018

tipsINHOUD CUBATIPS VAN VANDAAG:

  1. Mannetjesputters
  2. Orkaan Michael in Cuba
  3. Geen stem op de PVDA
  4. Een antirevolutionaire gayparade
  5. De roze bril van krant- en radiojournalist Jan
  6. Fidel’s nieuwe postzegel
  7. Cuba verbiedt evenement evangelicals
  8. President Cuba op Twitter te volgen
  9. Culturele Agenda
  10. Het laatste nieuws

Gratis abonnement
Wilt u ook alle nieuwe nummers van de CubaTips vanaf nu in uw mailbox ontvangen? Geef u hier op voor een gratis abonnement!  Uw e-mail-adres is voldoende! Ruim 1.100 abonnees gingen u voor. Zij ontvangen elke zondagochtend rond 12.00 uur de CubaTips en missen zo geen enkel nieuws.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s