Het Plein van de Revolutie zwijgt

Het commentaar van de redactie in de CubaTips van vandaag:
De gewelddadige dood van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi heeft wereldwijd tot scherpe protesten geleid. In Havana bleef het echter opvallend stil. De autoriteiten bewaarden het stilzwijgen en de leden van de journalistenbond UPEC organiseerden geen protestdemonstratie voor de ambassade van Saoedi-Arabië in Havana. Het geld gaat ook in Cuba blijkbaar voor de idealen. In 2016 sloten de Cubanen een verdrag met het Saoedische Fonds voor de Ontwikkeling ter waarde van 80 miljoen dollar voor de export van producten uit dit Arabische land, voor investeringen in de ontwikkeling van waterkracht en later nog eens 26 miljoen dollar voor de ontwikkeling van de renovatie van Oud-Havana.

Onafhankelijk journalist Yoani Sánchez concludeert dat ‘de Cubaanse autoriteiten blijkbaar met kritiek niet een van de weinige machten willen grieven, die nog bereid zijn geld te stoppen in het eiland.’

francisco-franco-fidel-castro

Fidel Castro en Francisco Franco

Het castrisme is ondanks de schijn van het tegendeel altijd veel pragmatischer geweest dan de gepredikte ideologie deed vermoeden. Dat verklaart ook de goede banden die er altijd bestonden met de Spaanse caudillo Francisco Franco, de nauwe en verborgen relaties met de militaire dictatuur van Videla in Argentinië en de open armen waarmee ondernemers uit Israel worden ontvangen terwijl de propaganda bol staat van retoriek tegen Israel.

De moord op Jamal Khashoggi is voor het Cubaanse regime van minder belang dan investeringen, kredieten en donaties. Daarom verscheen er in het Cubaanse televisieprogramma Mesa Redonda tot nu toe geen enkele journalist of commentator die het opnam voor de Saoedische journalist wiens stem zo wreed tot zwijgen werd gebracht.

Linken
* Op deze Cubaweblog: Het opmerkelijke bondgenootschap tussen Fidel Castro en Videla, 23 mei 2013
* Het Spaanse magazine ABC, 27 oktober 2018: De vreemde bewondering van Fidel Castro voor Francisco Franco

tipsINHOUD CUBATIPS VAN VANDAAG:
1. Het Plein van de Revolutie zwijgt
2. TV-Documentaire: De Cubaanse kusten
3. Cartoon: Blokkade Nee!
4. Minder Amerikaanse visa voor Cubanen
5. Wat is er aan de hand met de Lenin Heuvel in Regla?
6. Banken blijven steun bieden aan blokkade VS
7. Mariela Castro dist Gloria Estefan op Facebook
8. Musical Carmen La Cubana komt naar Nederland
9. Culturele Agenda
10. Het laatste nieuws

Gratis abonnement
Wilt u ook alle nieuwe nummers van de CubaTips vanaf nu in uw mailbox ontvangen? Geef u hier op voor een gratis abonnement!  Uw e-mail-adres is voldoende! Ruim 1.100 abonnees gingen u voor. Zij ontvangen elke zondagochtend rond 12.00 uur de CubaTips en missen zo geen enkel nieuws.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s