VS vertragen veroordeling embargo in de VN

Het debat in de Algemene Vergadering van de VN over het Amerikaans embargo tegen Cuba, is vertraagd omdat de VS 8 amendementen in heeft gediend waarin meer vrijheden worden geëist voor de bewoners van het communistische eiland. De VS eisen o.a. vrijlating van alle politieke gevangenen in Cuba. Verwacht wordt dat de resolutie nu vandaag in stemming wordt gebracht. De landengroep G77 (139 ontwikkelingslanden en China) spraken gisteren al hun steun uit. Het zal de 27ste keer zijn dat het Amerikaans embargo tegen Cuba wordt veroordeeld. Het Cubaanse embargo werd in februari 1962 door president Kennedy opgelegd. Volgens Havana heeft het embargo het eiland ruim 134 miljard dollar aan schade berokkend.

bloqueo-ACN CARICATURA Osvaldo GUTIÉRREZ GÓMEZ

Cubaanse spotprent tegen het embargo Tekenaar: Osvaldo Gutiérrez

Een Amerikaanse diplomaat zei tegen het persbureau AFP dat de VS het Cuba-beleid van president Obama omgooien die ‘de VS niet verdedigde als Cuba ons veroordeelde. Nu gaan we een stap verder door amendementen in te dienen om duidelijk te maken dat onze positie tegen de Cubaanse dictatuur nog steeds bestaat.’ Naast amendementen over het gebrek aan politieke vrijheden zijn er ook ingediend  over ‘het totaal ontbreken van juridische onafhankelijkheid’, de bemoeienis van de regering bij vakbondsonderhandelingen en het verbod om te staken. De 8 amendementen moeten hoofdelijk in stemming worden gebracht wat de vertraging verklaard.

I-love-cuba-event-vrouw-31102018

Protest in Havana tegen het embargo

Voorwendsel
De Cubaanse kanselier Bruno Rodríguez kritiseerde de gang van zaken en verweet de VS ‘een uitvlucht te zoeken om de blokkade tegen Cuba te versterken’ en te proberen ‘de illusie te wekken dat er internationale steun bestaat voor deze politiek’. De resolutie die het einde vraagt van het economisch, commercieel en financieel embargo tegen Cuba werd sinds 1992 door de Algemene Vergadering aangenomen. Verleden jaar waren er 191 landen voor en twee (Israël en de VS) tegen. In 2016 onthielden de VS zich voor de eerste en enige keer van stemming onder invloed van de toenadering tot Cuba door president  Barack Obama; een jaar eerder in 2015 werden ambassades in Havana en Washington geopend. Het embargo tegen Cuba is bij wet uitgevaardigd en enkel het Amerikaanse Congres kan er een einde aan maken.

Bron
* Persbureau AFP, Laura Bonilla.

Link
* Interview met dissidente blogger en onafhankelijk journalist Yoani Sánchez die een einde wil van het Amerikaans embargo tegen Cuba. Sánchez is op dit moment op bezoek in de VS (Spaans / Engels, 3 minuten)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s