Over deze Cuba-weblog

Deze weblog was een initiatief van de Stichting Glasnost in Cuba en gaf vanaf 7 september 2011 tot en met 18 november 2018 dagelijks onafhankelijke informatie uit en over Cuba. 

Best geïnformeerd
Het dagblad Trouw noemde de weblog ‘de best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’.

Archief: nieuws: van 27 oktober 2003 tot en met 23 augustus 2011
Voor dagelijkse nieuwsberichten uit en over Cuba gedurende de periode van 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 verwijzen we naar de eerdere Cuba-weblog, die vanwege grote migratieproblemen bij weblog.nl (destijds onderdeel van Uitgeverij Sanoma) vanaf 24 augustus 2011 niet meer bruikbaar bleek.
Deze oudere berichten zijn ook nog beschikbaar en worden, zij het soms enigszins gehavend, weergegeven op het volgende internetadres:  http://archiefinformatiecuba.wordpress.com

Het laatste nieuws over Cuba vindt u nu op de Twitteraccount van Glasnost in Cuba: https://twitter.com/GlasnostinCuba

 

15 gedachten over “Over deze Cuba-weblog

 1. Ik zou willen dat er op Cuba ruimte is om er een welzijns staat van te maken. Een economie van het genoeg. Minder angst om te zijn wat je bent. Leren in liefde en geven om te geven. Niet om te ontvangen, want geven is ontvangen.
  Gerard korver Purmerend

  • Beste Gerard, definieer “welzijn”. Er is namelijk heel veel welzijn, zelfs al is er eerder weinig welvaart… Welzijn houdt in dat je je bijvoorbeeld geen zorgen hoeft te maken als je ziet wordt, zoals vele westerlingen die wel hebben… Ik ben er geweest en ben er ook niemand tegengekomen die angstig is om wie of wat hij/zij is. Het is een prachtig, gelukkig en zelfverzekerd volk waar we veel van kunnen leren.

 2. Dan was ik toch wel bekent met dit weblog. Volger vanaf het begin op Cuba.weblog.nl! Helaas daarna kwijt geraakt. Nu toch weer het beste Cuba weblog terug gevonden. Bedankt.

  • Dag Mirjam, je vindt nog heel wat meer info over Cuba op http://www.cubanismo.net: nieuws uit de eerste hand (vertalingen uit Cubaanse kranten bv) en andere nuttige info om je beeld van het land uit te breiden. Saludos, Jan

   • De Cubaanse staatsmedia melden slechts de successen van de gezondheidszorg. Berichten over malaria en dengue werden wekenlang onder de pet gehouden en pas als onafhankelijke bloggers er melding van maken, komen deze staatsmedia in actie. Verplegers en doktoren die dergelijke berichten verspreiden, verliezen hun job. De zogenoemde ‘eerste hand’ is in dit geval gewoon His Masters Vocie oftewel La Voz del Castro’s.

 3. Even een reactie van Jan Moerman aan Gerard. U bent in Cuba geweest. Wat hebt u er gedaan? Hebt u achter de coulisse gekeken? Zelf ben ik er de afgelopen jaren (verplicht) meer dan 12 keer geweest. Heel veel onderzocht en gezien. Niet als toerist. U bedoelt in uw tekst dat men zich geen zorgen hoeft te maken of je ziek bent. Ik ken aardig wat Cubanen die geholpen zijn in het hoofdhospitaal van Havanna. Zij hebben operaties ondergaan onder zeer slechte omstandigheden en gevolgen. Doorgesneden zenuwbanen, met nu hangende gezichten. Zelf ben ik illegaal in dit Hospitaal geweest. Heb film opgenomen van zeg maar ontplofte matrassen waarvan de veringen daar het paardenhaar staken. In het geheel zeer donker; bijna geen verlichting. Hygiëne is er niet. Verband, watten e.d. onverpakt door de gangen gesjouwd. Een oude Ambulance kwam aanrijden met een slachtoffer. Ik zag een tafel met wielen in de hoofdingang staan waar normaliter het publiek naar binnen gaat. Een plas bloed van wel 10m2 en een homp mensenvlees ter grote van een kleine meloen nog op die tafel. Een Cubaan stond op zijn gemak met een trekker de boel een beetje opzij te vegen.
  Een KNO arts die mijn ontstoken ooglid beetpakte met zwarte nagelriemen. Geen rol papier op de behandeltafel. brrr. Cubanen moeten in de rij wachten. 1 arts op 45 mensen die wachten. om 16.00 u. worden ze weggestuurd om maar de volgend dag terug te komen. Goede verhalen over “gratis zorg” gooi ik over mijn schouder. Het is vanaf dit gesloten eiland propaganda. En wat anders. Weet het Westen van het feit dat als Cubanen AIDS hebben ,deze opgepakt worden als criminelen en in een psychologisch centrum, een kamp in de open lucht met tralie er omheen, gevangen worden gezet en geïsoleerd? Zij moeten samen met gestoorde mensen in rijtjes lopen gedurende de dag. Zelf heb ik een hekel aan westerlingen die indruk willen maken met een gedane “verre vakantie” op een gesloten eiland. En dan maar alles gaan roepen zonder de achtergronden goed te kennen.

 4. Ik heb er inderdaad achter de coulissen gekeken: we hebben er ondermeer een wijkgezondheidsproject bezocht waarbij men met buurtwerkers helpt om de zieke mensen in de buurt in kaart te brengen, en we hadden de kans iedereen te spreken die daar rondliep, dus zelfs al was het gepland, dan nog kan je een degelijk beeld van de situatie krijgen. Die is dus positief.
  Daarnaast zijn enkele groepsgenoten onderweg (uiteraard niet gepland) ziek geworden, zodoende hebben we in een ziekenhuis in ’t zuiden van het land gezien hoe het er daar aan toegaat: het is soms behelpen, maar zeker verre van de situatie die jij schetst. Ik heb dan ook moeite te geloven wat je beweert, kan je daar iets van aantonen? Vooral je beweringen rond het opsluiten van AIDS-patiënten mag je proberen hard te maken..
  Wat bedoel je trouwens met “(verplicht) 12 keer geweest”, is het in werkverband?
  Studies van westerse organisaties (dus niet socialisme-gezind) tonen telkens opnieuw aan dat de Cubaanse gezondheidszorg van het beste is, bijna naar westerse normen. ’t Is natuurlijk niet overal zonder fouten, maar ik wou vooral duiden op het opbouwende karakter van hun maatschappijvisie, in tegenstelling tot het afbouwende van het kapitalisme, waar besparen op alles en nog wat de norm is, terwijl enkelingen zich schaamteloos, zelfs door (en dus niet ondanks) de crisis die zij zelf hebben helpen veroorzaken.
  Ik had vooraf al aardig wat over het land gelezen en wou wat ik dacht te weten aan de realiteit toetsen, en dat is me goed meegevallen.
  Trouwens, de blokkade is voor een groot deel schuldig aan het feit dat onderhoud en reparaties zo traag vooruitgaan, zeker ook tot frustratie van de gemiddelde Cubaan, maar ze zijn wel snugger genoeg om te weten dat kapitalisme geen alternatief is, wel integendeel!

 5. ik wil ff aansluiten bij het verhaal over gezondheidszorg. Ik kom zelf uit de voormalige DDR en reis sinds 15jaar naar Cuba (ook eerde al prive.. met de juiste connectie kan namelijk van alles in Cuba, herkenbaar van vroeger , voor mij) Er zijn twee dingen die ik wil benomen, 1 artsen zijn en waren hoog opgeleid, onder anderen ook in de voormalige DDR en Russland toen. Kennis en vaardigheden zijne er, apparaten niet meer, en d rest rot ook weg sinds de muur verdween. men kan de kwaliteit nog vinden in de toeristen klinieken of internationale klinieken (vb ook alcohol afkickklinieken die voor zuid americanen en andere buitenlanders aangeprezen worden). Ik ben jaren geleden bij een reguliere arts geweest, op dorp en bij een toeristen arts. ben bevriend met een chirurg algemeen en een plastisch chirurg die in Venezuela gewerkt heeft (daar gaan de goede artsen heen , want daar krijgen ze goede betaling)en algemene ziekenhuisarts. de situatie is verschillend, afhankelijk van provincies enz voort. havanna is anders dan Holguín, Trinidad en baracoa. het is niet te vergelijken. in Cuba is nooit iets zwart …wit…
  Soms is het zo soms anders, Maar een ding is zeker beide kanten zijn waar. er zijn schijnende gevallen naast bloeiende ontwikkeling. ik heb prive met trabajadores sociale gesproken. en pedagogische medewerkers (vrienden) Cuba heeft zijn eigen manier… maar het is nog steeds het best ontwikkelde, georganiseerde systeem in de algemene latijn Amerikaanse wereld. artsen gaan nog steeds in panama of Venezuela werken. Het probleem is alleen de ontbrekende middelen , sinds 22 jaar is hun bron in Rusland en soc.landen uitgedroogd. De voorraadjes zijn op, nieuwe pogingen met China etc, zijn veel te laat begonnen. het land overleefd sinds 22jaar. En overleven betekend ook: als er materiaal in ziekenhuis gebracht wordt, is het ook snel weer weg (meegenomen en doorverkocht,. men heeft geld nodig). De arts vertelde aan mij, dat het soms vies is in ziekenhuis (holguin) want de schoonmakers krijgen zo weinig geld(wat nooit genoeg is voor de familie, dus ze moeten van alles bij verzinnen, cuba wordt steeds duurder) en met zo weinig geld, hebben ze geen zin om goed schoon te maken.En doet dat dan ook niet.Dat geld ook voor verpleging soms. Mensen gaan naar ziekenhuis om hun familie te helpen met eten etc. He laatste is trouwens ook al in Nederland en duitsland het geval…. De verpleegkundigen hebben zo weinig tijd, dat je je zieke familielid beter zelf kan wassen in het ziekenhuis. (heb er gewerkt)

  Het is zorgelijk in Cuba, maar men heeft wel de mogelijkheden om hulp te krijgen zonder te betalen, dat is uniek.. alleen men krijgt er steeds minder voor. Goede medicijnen zijn duur verkrijbaar, Cubaanse medicijnen (gratis)zijn vaak homeophatisch en afgeteld. Er is wel een grote verandering op komst… groter dan ooit, wellicht is in 5jaar alles geschiedenis. Men kent in Cuba inmiddels ook Reiki… ik ben niet snel meer verbaasd. maar soms verrast mij dat land enorm… Ik kan niets zeggen over omgang met Aids patiënten, ik weet alleen dat alles mogelijk is.. in de DDR was dat ook een soort van grande secreto… wij hadden officieel : geen werkeloosheid, geen aids en een drugsverslaaafden etc… wat uiteraard grootte ideologie en onzin was.(en als het om macht en angst in combinatie gaat .. doen regeringen de gekste dingen)Wat je ziet is niet altijd waar het op lijkt, of wat je denkt te zien… dat geld voor arts met vieze vingers (werkt savonds misschien als autodriver, of had op weg naar ziekenhuis pech, en moest de car repareren, en krijg dan maar eens, te laat komend, je handen schoon) Ondanks alles (ik ben geen blinde socialisme volgeling, ik hou van vrijheid voor iedereen) bewoner de blijdschap en warmte van de Cubanen.. en de liefde voor de liefde en muziek, geen enkel systeem kon hun dat ontnemen. hun hebben daar bovendien iets wat wij in de DDR niet kenden, TROTS. saludos en in de hoop op cambio in stroomversnelling…Britta

 6. zo zie je maar weer meneertje Moerman. Hier bevestigd weer iemand met ervaring wat voor ongeorganiseerd K-zooitje het is op Cuba. Hou toch op met deze site te managen azls populist van Cuba.

  • Zo zie je maar, Gerard: je leest een beetje erg selectief, ik ben dan ook blij dat Britta je enge visie terechtwijst. Mijn idealen zijn alvast duidelijk en rechtlijnig: ieder initiatief dat streeft naar een betere verdeling van de rijkdommen van mens en natuur verdient onze steun, en die initiatieven zijn ruim aanwezig in Cuba, vaak meer dan hier zelfs, tot spijt van wie het benijdt. Dat sommige zaken daar een zooitje zijn heeft ondermeer te maken met hoe westerlingen zoals jij denken over een maatschappij die radicaal anders ingericht is dan wat je kent. Ik kan goed begrijpen dat toeristen daar soms een voorkeursbehandeling krijgen, het land heeft de inkomsten uit toerisme nodig om verder te werken aan hun socialistisch project. Ik ben uiteraard radicaal tegen de blokkade, geen enkel land heeft het recht de soevereinitiet van een ander land te boycotten, zelfs al is de maatschappij er niet zoals jij ze zou willen. Ik zeg niet dat de opheffing van de blokkade alles zou oplossen, maar het zou de boel zeker een stuk vooruithelpen. Verder merk ik dat je mijn vragen van de vorige berichten onbeantwoord laat (aids-patiënten opsluiten, enz): met bewijzen aantonen, of stoppen met deze onzin, ok!

 7. beste gerard, misschien heb je mijn blog niet helemaal goed in je opgenomen, want ik bevestig beide kanten. Want er is … niet alleen maar EEN kant in Cuba, bovendien nergens. En overal, of in NL, CU, D, china Venezuela, Amerika.. overal zijn idealisten.. en dat is goed zo… je moet aan iets geloven anders wordt je gek. Ik hou wel van wederzijds respect ten opzichte van en ieders zienswijze en idealen. Want dat ziekenhuis en arts bezoek GRATIS is , is nou eenmaal socialistisch en zeer positief. er zijn initiatieven gaande die ook positief zijn, maar jullie kijken met een andere blik (Nederlanders heeft een ander perspectief.. als men hier opgegroeid is … ken´t men socialisme alleen vanuit afstand.(mijn vader werd door stasi opgepakt )Dat is waar dat dit soms tot misconclusies kan leiden. Maar wie weet nou echt wat de waarheid is, als die steeds veranderd namelijk in Cuba zelf? het is en blijft grijs daar, nooit zwart ,wit. Ik hou niet van beoordelen van iemands bijdrage hier,. Het is zoals het is.. of niet 🙂 I love this Island…..keep smiling.. er zijn echt ergere dingen in het leven dan.. blog..en andere opvattingen

 8. ff een zijstraatje,: soms is het wel goed op na te vragen. ik ben wel nieuwsgierig geworden na de aidspatiënten. Ik logeer af e toe in een Gay house, heel gezellig en als niet gay-vrouw,.. heerlijk rustig. was ook mee met hun naar een gay discotheek in havana, megagroot, en amsterdam is nix bijzonders daar en tegen. Ik vraag volgende keer ff na bij hun, wat hun weten, of wat verteld wordt erover. enerzijds hoorde ik van een journaliste , dat anti homo praatjes van het volk, op onwetendheid en desinformatie berusten (ze zei letterlijk de regering houd ons dom) en ja dat herken ik uit de DDR. dat is het minnetje in het socialisme.. (dat mensen het uitvoeren) maar anderzijds zitten de gays in havanna niet meer achter gesloten deuren, maar lopen ook daar al sprankelend rond. wellicht is het platte land veel dramatischer. maar zo was het hier vroeger misschien ook?. I will ask, interessante materie.. op zoek na de .. verschillende waarheden:-)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s