Achtergrondinformatie over de Stichting Glasnost in Cuba

Glasnost in Cuba publiceert op Twitter lezenswaardige berichten over Cuba. In het verleden werden een Cuba-weblog en de CubaTips gepubliceerd.

De Cuba-weblog is nog steeds te raadplegen en bevat actueel nieuws uit en over Cuba tot en met 19 november 2018. Het E-Magazine CubaTips verscheen wekelijks en was een aanvulling hierop. De nummers zijn hier en via de startpagina Cuba te raadplegen. 

Mensenrechten
De Stichting is in de steigers gezet in 1989 na een reis van Kees van Kortenhof en Annelies Lemmers naar Cuba en vervolgens juridisch opgericht op 18 april 1990. Het doel was en is steun te verlenen aan de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba. In 2015 bestond de Stichting dus 25 jaar.

Onafhankelijk
De Stichting is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

Sympathisanten
De gemaakte kosten worden betaald uit giften van individuele sympathisanten in Nederland en Vlaanderen. Een bijdrage wordt zeer op prijs gesteld.

Vrijwillige bijdrage
U kunt uw bijdrage overmaken op banknr. NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.

Nadere contactgegevens:
Stichting Glasnost in Cuba,
Kees van Kortenhof, voorzitter,
Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam.
Tel. 06 10 80 83 33 of 020 679 02 89.
Banknummer: NL45 INGB 0006 1317 44 van ING-Bank.
E-mail: glasnostincuba@upcmail.nl
Voormalige weblog: https://informatiecuba.wordpress.com

7 gedachten over “Achtergrondinformatie over de Stichting Glasnost in Cuba

    • Geachte Jhanhan Rosie, Cuba is geen lid van de Caricom. Misschien heeft dit te maken met de geschiedenis van de Caricom, een vrijhandelsverdrag tussen vooral voormalige Engelssprekende koloniën.
      Er zijn wel relaties tussen beide landen maar lid of waarnemer is Cuba niet.
      De president Raul Castro was in 2011 wel aanwezig bij de Caricomconferentie en er zou sprake zijn dat Caricom van plan is om een overeenkomst voor vrije handel te tekenen met de Dominicaanse Republiek en Cuba. Dan zou Cuba het vijftiende lid van de Caricom worden; Suriname is pas als veertiende lid toegetreden.
      Met groet,

      Kees van Kortenhof

  1. Zouden jullie in een komende nieuwsbrief aandacht willen besteden aan het benefiet event op zaterdag 26 januari 2013 in De Mirror in Amsterdam voor slachtoffers van Orkaan Sandy in Cuba? Zie: http://www.slachtofferssandy.nl.
    Alvast bedankt!
    Met vriendelijke groet,
    Monique Knaap

  2. Ik lees net uw stuk in de Trouw van 8 jan. 2016 waarin u Y. Sánchez als een dissidente bestempeld. Hoe komt u aan dat idee? Zij is een doodordinaire CIA-agente en in dienst van grote mediabedrijven die er belang in hebben de Cubaanse regering in diskrediet te brengen. Ik stel voor dat u deze video eens bekijkt: https://www.youtube.com/watch?v=TNrwdHdML9Y en vergelijkt waar ze haar duizenden dollars van krijgt.

  3. Nieuwe zaakjes.
    Net terug van bezoek aan vrienden en hun familie.
    Het was al weer het 8 ste bezoek.
    4 families in Holguin en 3 families in Sancti Spiritus.
    We hebben bijna 4 weken als Cubanen geleefd dus niet als toeristen dat hebben we 10 jaar geleden gedaan.
    Voor ons is er niets veranderd in die 10 jaar.
    We hebben veel gepraat over de toekomst achter gesloten deuren dan komt de echte Cubaan boven water maar niemand gelooft er in een beter Cuba. Dat de toeristen zien hoe goed de Cubanen gekleed zijn en dat de meeste een dikke buik hebben weten wij inmiddels hoe dit komt. Ik ga dat niet uit leggen. Een ding weet ik nu wel zeker dat de Cubanen die een eigen zaakje beginnen uitgekleed worden tot op het bod. 3 jaar geleden is een goede vriend van mij begonnen met een cafetaria. Alles zelf gemaakt met vrienden de oven eigenlijk alles. Voor hem hebben we toen ook veel spullen mee genomen voor het bakken van koekjes en de pizza’s etc. wat hij niet in Cuba kon kopen.
    Hij was wel heel blij mee en de cafetaria werd geopend.
    Dit jaar kwam ik bij hem en zag dat het druk was.
    Ik zei dat verdiend nu goed voor jou.
    Jan zei hij ga eens zitten.
    Hij deed de deur dicht en vertelde me wat hij mij eigenlijk niet wilde vertellen omdat hij bang was dat ik geen spullen meer voor hem mee zou brengen.
    De zaak gaat te goed.
    Toen kwam het er uit.
    ELKE DAG ECHT ELKE DAG KOMT OF KOMEN ER AMBTENAREN VAN HET GOVERMENT HIER NAAR BINNEN EN MAKEN ZELF DE GELDLADE OPEN EN HALEN ER GELD UIT OF ZE HALEN UIT DE DIEPVRIES ONS DURE VLEES.
    Ik geloofde hem eerst niet maar die dag en de dagen dat ik bij hem was waarschuwde hij mij met een piepje op de telefoon dat ze er weer waren.
    Ik ben voor de cafetaria gaan staan en zag inderdaad een van die mannen achter de balie en achter het gordijn verdwijnen waar de diepvries stond en later met een tas vol doodleuk naar buiten stappen.
    Hij noemt dit de Maffioso van Cuba.
    Hij vertelde mij dat dit in de hele stad gebeurde waar hij woonde en natuurlijk in heel Cuba.
    Werk je niet mee dan kun je de cafetaria sluiten en gaat hij nooit meer open.
    Nu begrijp ik ook heel goed waarom ze vanuit Havanna de Cubanen aansporen eigen zaakjes te beginnen.
    Dit is een van de slechte zaken die nu ook nog de goede Cubanen treffen die echt een beter leven denken te krijgen.
    Nu hoop ik dat de toeristen eens goed nadenken als ze iets kopen wat natuurlijk gewoon door moet gaan vijf minuten later bij die Mafioso in de zak terecht kan komen.
    Ik heb ook Amerikanen gesproken die voor zaken reisburo daar waren en spraken puur uit eigen belang.
    Ze hoopten dat Trump de nieuwe …. wordt goed voor de zaken en voor Amerika.
    Die dachten en spraken niet over de bevolking.
    Dus je hoort het wel ook volgend jaar is elke dag voor mijn vrienden het zelfde als dit jaar.
    Ik laat het hier bij het was al triest genoeg mijn vrienden weer in die doffe ellende achter te laten hopende dat ik de spullen die wij volgend jaar meebrengen niet besteed worden voor de Mafioso.

  4. Moedig jouw vrienden aan om video’s en foto’s van te maken en deze aan de wereld laten zien. Deze jaloezie en corruptie moet bekend worden. Het is schandalig!

Plaats een reactie