Onafhankelijke gays kritiseren ‘theater’ van Mariela Castro

Onafhankelijke homo, lesbo en transgendergroepen in Cuba noemen de internationale bijeenkomst (van 6 tot 10 mei)  in Havana van Latijns-Amerikaanse homogroepen ‘een theater’. De conferentie wordt georganiseerd door CENESEX, de organisatie voor seksuele hervorming in Cuba, die geleid wordt door Mariela Castro, de dochter van de Cubaanse president. De onafhankelijke LHTB (lesbo’s, homo’s, transgenders en biseksuelen) – groepen verwijten de organisatoren dat slechts officiële instanties van het regime zijn uitgenodigd die ‘medeschuldig zijn aan zoveel stilzwijgen’. Onafhankelijke homogroepen verwijten de organisatoren te zwijgen over de homovervolging in de eerste jaren van de Cubaanse revolutie waarvoor president Raúl Castro en zijn broer Fidel persoonlijk verantwoordelijk waren.

Enkele regenoogvlaggen tijdens de EErste Mei in Havana

Enkele regenboogvlaggen tijdens de Eerste Mei in Havana

De gay-activiste Ignacio Estrada zegt dat ‘deze bijeenkomst op het eiland een belediging is voor kleine onafhankelijke groepen’ omdat de bijeenkomst wordt geleid door Mariela Castro, dochter van president Raúl Castro, ‘een van de schuldigen, samen met zijn broer Fidel aan de meest schandelijke daden tegen de Cubaanse gemeenschap LHBT.’ Estrada wijst er op dat het dagelijks leven van de LHTB-gemeenschap in Cuba zeer ver verwijderd is van de sfeer van applaus, lofprijzingen en prijzen waarin internationale organisaties en regionale LHTB-groepen vaak over Cuba en de homo-emancipatie spreken: ‘De LHTB-gemeenschap in Cuba is nog steeds doelwit van vervolging, marginalisatie en stigmatisering. De methoden die de Cubaanse autoriteiten daarbij gebruiken zijn slechts veranderd zodat ze voor internationale waarneming niet langer zichtbaar zijn’. Estrada wijst erop dat het aantal homo’s, lesbo’s en transgenders in de gevangenis de laatste vijf jaren sterk is gestegen. Volgens Estrada zijn een groot aantal gewelddaddige zaken tegen gays, lesbo’s, transgenders en biseksuelen nooit opgelost en is er zelfs geen onderzoek naar gedaan. Estrada: ‘Wij leven in een land waarin elk recht een utopie is. Wij leven in een totalitaire staat waar het ordewoord van de dag de leugen en het gebrek aan eerlijkheid is. Onze LHTB-gemeenschap lijdt onder hetzelfde geweld als elke andere Cubaanse burger voor wie wij ook een snelle verandering wensen’. De verklaring is ondertekend door het Proyecto De Integración Comunitario, SHUI-TUIX, Proyecto Cristiano LGBT, Divina Esperanza, Fundación Puertas Abiertas, Liga Cubana Contra el SIDA en het team van de Paseo del Orgullo Gay en Cuba.

Mariela Castro opende dinsdag jl. de conferentie van Latijns Amerikaanse gaygroepen

Mariela Castro opende dinsdag jl. de conferentie van Latijns Amerikaanse gaygroepen

Historisch onderzoek
Op de website van Diario de Cuba verscheen ook een reactie van La Asociación Cubana de Victimas de la UMAP/ het Cubaans Verband van Slachtoffers van de UMAP, die deze ‘gepolitiseerde bijeenkomst onder leiding van Mariela Castro veroordeelt’ omdat zo de wrede misdaden en de vervolging die wij ondervonden in de strafkampen of UMAPS verborgen blijven.’ (…) ‘Deze UMAPS of strafkampen waren een uitvinding van de opperbevelhebber van het Cubaanse leger, Raúl Castro.’ De Cubaanse activiste Leannes Imbert wijst er in een reactie op dat Mariela Castro tot nu toe ondanks bijvoorbeeld toezeggingen tijdens een openbare bijeenkomst in Amsterdam, deze zwarte bladzijden uit de geschiedenis van de Cubaanse revolutie weigert te onderzoeken. Volgens Mariela Castro zou in geval van een onderzoek naar de vervolging van homo’s in Cuba uitsluitend CENESEX in aanmerking komen voor zo’n onderzoek.

logoilgalacBron
* Diario de Cuba
Linken
* De website van de officiele organisatie CENESEX
* Interview met Gloria Careafa, de voorzitter van ILGALAC , de Internationale Associatie van Lesbo’s, Gays, Biseksuelen, Trans- en Intergenders, een verband van Latijns-Amerikaanse groepen dat mede-organisator is van de conferentie in Havana.

Plaats een reactie