Geen ontmoeting Spaanse minister en president Raúl Castro

De Spaanse Minister van Buitenlandse Zaken, José Manuel García-Margallo, is naar Madrid teruggekeerd zonder een onderhoud te hebben gehad met president Raúl Castro. Ook een ontmoeting met leden van de politieke oppositie, waarop o.a. de Damas de Blanco hadden aangedrongen, vond niet plaats. Tijdens een ontmoeting met de media riep García-Margallo het regime op twee belangrijke VN-Conventies te ondertekenen alsmede Conventie 87 van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) over de vrijheid van vakbeweging. Zijn collega’s uit Noorwegen, Frankrijk en Nederland gingen de Spaanse minister voor met een bezoek aan Cuba.

Dinsdag sprak Margallo met de Eerste vice-voorzitter van de Staatsraad, Diaz - Canel

Dinsdag sprak Margallo (links) met de Eerste vice-voorzitter van de Staatsraad, Diaz – Canel

De Spaanse minister zei ook bij de Cubaanse autoriteiten te hebben aangedrongen op toestemming voor een groep voormalige ex-politieke gevangenen en hun familieleden, 700 personen in totaal, om Cuba te bezoeken. Deze Cubanen werden in 2010 en 2011 vrijgelaten o.a. na gesprekken tussen de katholieke kerk, Raúl Castro en García-Margallo’s voorganger Moratinos en zij wonen nu in het buitenland, voornamelijk in Spanje. Een groep van 12 Cubanen besloot destijds na vrijlating in Cuba te blijven, maar zij krijgen geen toestemming reizen te maken. De Spaanse minister heeft ook voor hen gepleit zodat zij in vrijheid kunnen reizen.

Speculaties
De Spaanse media speculeren over de vraag waarom een ontmoeting met Raúl Castro uitbleef. Zo zouden de machthebber in Havana zich hebben gestoord aan een rede die Maragallo maandag uitsprak in het Instituto Superior de Relaciónes Internacionales waarin hij inging op de transitie in Spanje na Franco en een pleidooi hield voor verzoening en politieke pluriformiteit. In plaats van een ontmoeting met Raúl Castro sprak de minister nu met de vicepresident Diaz Canel.

Margallo maakt een wandeling door Oud-Havana, begeleid door Eusebio Leal (in wit hemd) die de renovatie van deze wijk leidt

Margallo maakt een wandeling door Oud-Havana, begeleid door Eusebio Leal (in wit hemd) die de renovatie van deze wijk leidt

Sneller hervormen
In een verklaring o.a. tijdens een ontmoeting met de Vereniging van Spaanse Ondernemers in Cuba, drong Margallo ook aan op een ‘sneller ritme’ van de economische hervormingen in Cuba zodat een ‘grotere ruimte’ ontstaat voor particuliere en buitenlandse investeringen. Daarvoor is, aldus Margallo, de opheffing van de twee bestaande munteenheden nodig en ‘decentralisatie van het beslissingsniveau’. Hij wees op de Spaanse ervaringen waar decentralisatie leidde tot grotere economische groei ‘die zich zal vertalen in een grotere voorspoed voor de Cubanen’.

Amerikaanse top
Garcia-Margallo heeft er bij zijn gesprekspartners op aangedrongen aanwezig te zijn bij de Ibero-Amerikaanse top die in december in Mexico wordt gehouden.

Link
* Dagoberto Váldez, opposant en o.a. redacteur van Convivencia, publiceerde een reactie op de rede die de Spaanse minister Margallo in Havana hield en waarbij hij de overeenkomsten en de verschillen tussen de voorbije Spaanse transitie en de huidige Cubaanse transitie beschrijft. Váldez is overwegend positief gestemd over de opstelling van de Spaanse Minister van Buitenlandse Zaken in Havana.

Plaats een reactie