Cubaanse blokkade: Arnold Vanderlyde versus Felix Savón

Zeer benaderbaar, praat graag met die zachte g van hem, en dan ook nog een kleurtje – het maakte Arnold Petrus Maria Vanderlyde tot een a-typische Nederlandse bokser. In de jaren tachtig behaalde de Limburger zijn grootste successen. Andere tijden sport (Nl.1) schenkt zondag aanstaande aandacht aan Vanderlyde en Savón.

Zeven partijen op rij verloor Arnold Vanderlyde van zijn rivaal Felix Savón. Hier plaats de Cubaan (links) een rechtse direkte op Arnold Vanderlyde tijdens de Olympische halve finale in het zwaargewicht 91kg met 23-3 pnt in Barcelona.

Op Vanderlyde’s palmares prijken acht nationale titels, drie Europese en drie Olympische: Vanderlyde haalde brons — de eerste Olympische medaille sinds het goud van Bep van Klaveren in 1928 — in het zwaargewicht op de Spelen in Los Angeles (1984), Seoul (1988) en Barcelona (1992). Tijdens deze laatste Spelen was Vanderlyde extra gebrand op Olympisch goud, maar opnieuw verloor hij in de halve finales, ditmaal van de Cubaan Felix Savón tegen wie hij al zes keer eerder het onderspit had gedolven. Ook in deze partij had de technische bokser Vanderlyde geen schijn van kans (uitslag 23- 3) tegen de vier jaar jongere, 2 meter 10 lange krachtpatser uit Havana, die ook in 1996 en 2000 goud zou behalen voor Cuba, en die ondanks lucratieve aanbiedingen uit Amerika liever staatsamateur bleef in het Cuba van Castro.

Mentale blokkades
Waarom sloeg Vanderlyde zogezegd dicht steeds wanneer hij tegen Savón bokste? Was er soms sprake van een mentale blokkade? Die vraag wordt extra interessant omdat Vanderlyde na zijn sportloopbaan een bedrijf begon waarmee hij workshops en trainingen voor bedrijven verzorgt. ln 2009 publiceerde hij zijn eerste boek: Fightíng for success. Twintig jaar na zijn laatste verliespartij laat Vanderlyde zich overhalen om naar Cuba af te reizen voor een hernieuwde confrontatie met zijn gewezen grote rivaal en Angstgegner, drievoudig Olympisch kampioen Savón. Die werd daar in 2007 al eens opgezocht door Jan-Cees Butter en bleek toen ook buiten de ring een hoogst merkwaardig figuur.

Het geestige verslag van dit bezoek valt te lezen in het onlangs verschenen jubileumboek van Andere tijden sport. Het laatste gevecht van Arnold Vanderlyde, onder regie van John Appel, is het tweede deel van de Olympische Vijfkamp die Andere tijden sport voorafgaand aan de Spelen uitzendt.

Bron
*  VPRO Vrije Geluiden – Maarten van Bracht
* Andere tijden sport, zondag 15 juli, Nl. 1, 22.15 – 23.00 uur.

Plaats een reactie