Cuba en Nederland tekenen verdrag uitvoering vonnissen

België en Nederland hebben met Cuba verdrag gesloten over verdergaande samenwerking. Voor Nederland beperkte de samenwerking zich tot de ondertekening van een zogeheten WOTS-verdrag, Wet Overdracht Tenuitvoerlegging Strafvonnissen. De verdragen werden vorige week in Havana getekend.

De Cubaanse viceminister Rogelio Sierra en de Nederlandse ambassadeur Braakhuis

De Cubaanse viceminister Rogelio Sierra en de Nederlandse ambassadeur Braakhuis (links).

De Cubaanse viceminister, Rogelio Sierra en de Belgische ambassadeur, Luc Devolder ondertekenden een memorandum, gericht op ‘de ontwikkeling en versterking van vriendschappelijke betrekkingen, de politieke dialoog en wederzijds voordelige samenwerking’. De Cubaanse viceminister sprak van ‘een stap voorwaarts’ in de bilaterale betrekkingen tussen beide landen. De Nederlandse ambassadeur Norbert Braakhuis tekende een verdrag met de eerste viceminister van Justitie, Urbano José Pedraza, Dit verdrag behelst o.a. de mogelijkheid dat Cubaanse gevonnisten in Nederland en Nederlandse in Cuba naar gevangenissen in eigen land kunnen worden overgebracht waar de rest van de straf kan worden uitgezeten.

Meer samenwerking
Het Cubaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken sprak van een ‘stap voorwaarts in de bilaterale relaties’ en zei geïnteresseerd te zijn in ‘de ontwikkeling en de versterking’ van de internationale samenwerking op het terrein van het strafrecht. Afgelopen maand mei ondertekenden Havana en Den Haag een verklaring ter bevordering van de bilaterale samenwerking op verschillende terreinen als handel en investeringen, landbouw, waterbronnen, gezondheidszorg, biotechnologie, cultuur en sport.

Verdagen met 14 EU-landen
De overeenkomsten sluiten aan bij andere akkoorden die de laatste jaren door landen van de Europese Unie met de regering van Castro zijn gesloten. Cuba heeft op dit moment met meer dan 14 lidstaten zulke overeenkomsten gesloten.

Plaats een reactie