VS roepen ambassadepersoneel Cuba terug na ‘mysterieuze aanvallen’

De Verenigde Staten hebben 60 procent van hun medewerkers in Cuba opgedragen om de Amerikaanse ambassade te verlaten omwille van ‘specifieke aanvallen’ op diplomaten. 21 van hen kampen immers met voorlopig onverklaarbare gezondheidsproblemen. Ze waarschuwen Amerikaanse toeristen er ook voor dat sommige aanvallen hebben plaatsgevonden in Cubaanse hotels.

ambassade-havana-vanaf-binnenplaats

Foto genomen vanuit de ingang van de  Amerikaanse ambassade in Havana

De beslissing werd genomen om de veiligheid van de diplomaten te beschermen, zegt de Amerikaanse overheid, die beklemtoont dat de diplomatieke relaties met Cuba behouden blijven. De ambassade zal geen visa-aanvragen meer verwerken en zal vandaag een nieuw reisadvies uitvaardigen waarmee Amerikaanse toeristen verwittigd worden over het risico dat ze lopen wanneer ze naar Cuba zouden reizen.

Onverklaarbare symptomen
Sinds eind 2016 kampen Amerikaanse diplomaten of hun familieleden met uiteenlopende symptomen waar voorlopig nog geen verklaring voor gevonden werd. Dit gaat van gehoorverlies tot hoofdpijn, misselijkheid en evenwichtsstoornissen. In totaal gaat om het 21 medisch bevestigde gevallen, zegt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De aanvallen waren gericht op hun woningen, die voorzien worden door de Cubaanse overheid. Het laatste incident dateert van vorige maand.

Perplex
De FBI heeft de woningen van de diplomaten onderzocht, maar kon niets afwijkends vinden. Ook bewakingsbeelden van de huizen leverden niets op. Dat de Cubanen de FBI de toestemming geven om een onderzoek te voeren in Havana toont aan dat ze zelf perplex staan. De Amerikaanse autoriteiten speculeren dat de problemen mogelijk het gevolg zijn van een soort sonische aanval of van een foutgelopen spionageoperatie, door bijvoorbeeld Rusland of een clandestiene organisatie. Het feit dat ook vijf Canadezen getroffen werden, maakt het mysterie alleen maar groter, want de relatie tussen Canada en Cuba is al jaren goed. Canada is voorlopig niet van plan om medewerkers terug te roepen.

havana-amerikaanse-ambassadeGeen geruststelling
Eerder deze week vond er een ontmoeting plaats tussen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson en zijn Cubaanse collega Bruno Eduardo Rodriguez Parrilla. Die laatste slaagde er echter niet in om Tillerson te garanderen dat Cuba de veiligheid en het welzijn van Amerikaanse diplomaten in het land zal beschermen. Uit een verslag van de vergadering blijkt dat de Cubanen met klem ontkennen dat er aanvallen plaatsvonden. ‘De Cubaanse overheid heeft nooit en zal nooit aanvallen van enige aard uitvoeren tegen diplomaten,’ luidt het. ‘De Cubaanse overheid heeft nooit en zal nooit toestaan dat haar territorium voor dit doel gebruikt wordt door derden.’ Verder blijkt uit het verslag dat de Cubaanse overheid voorlopig nog geen verklaring heeft gevonden voor de gezondheidsproblemen van de Amerikanen.

Fragiele relatie
De terugtrekking van de ambassademedewerkers is een nieuwe klap voor de fragiele relatie tussen de VS en Cuba. Onder de vorige Amerikaanse president Barack Obama werden de diplomatieke banden tussen de VS en Cuba hersteld. Huidig president Donald Trump heeft zich daar echter altijd tegen gekant en zijn administratie voerde in juni nieuwe reis- en commerciële restricties voor Cuba door. Een ontmoeting tussen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson en zijn Cubaanse collega Rodríguez Parrilla bracht deze week geen oplossing, aldus de Amerikanen. Hoewel Cuba Amerikaanse onderzoekers in het land toestaat, heeft het de VS er niet van overtuigd dat echte maatregelen volgen om de aanvallen te voorkomen. Een vertegenwoordiger van het Cubaanse ministerie van Buitenlandse Zaken sprak van een overhaaste beslissing die de relatie tussen beide landen zal beïnvloeden. President Trump zei op zijn beurt dat Cuba “slechte dingen” heeft gedaan.

Bronnen
* De Morgen, NY Times, Reuters, CBS News.

Link
* New York Times, 29 september: What the State Department Warning on Cuba Means for Travelers plus enkele veelgestelde vragen van (Amerikaanse) toeristen.

 

Plaats een reactie