Akoestische oorlogsvoering volgens wetenschappers onwaarschijnlijk 

Gisteren publiceerden wij naar aanleiding van de akoestische geluidsproblematiek de mening van José Hernández Fonseca, medewerker van de website 14ymedio. Hij wijst de beschuldigende vinger naar Fidel Castro, die zo het proces van betere betrekkingen tussen Cuba en de erfvijand Amerika wilde frustreren. De eerste ziektegevallen bij Amerikaanse diplomaten deden zich voor toen Fidel nog leefde. De New York Times publiceerde op 5 oktober een artikel waarin deskundigen vaststellen dat wetenschappelijk bewijs voor dergelijke ‘akoestische aanvallen’ op Amerikaanse diplomaten in Cuba ontbreekt.

akoestische-aanval-ambassadeDe New York Times komt tot de conclusie dat de theorie dat Amerikaanse regeringsfunctionarissen getroffen werden door akoestische geluiden en daarbij o.a. hoorverlies en geheugenverlies opliepen, vooral past in een film van James Bond. Geluid kan zeker ongemak en zelfs ernstige schade veroorzaken. Onderzoekers hebben ook jarenlang onderzoek gedaan naar mogelijk gebruik van akoestische geluiden als wapens. Toch kunnen ze de gebeurtenissen in Cuba niet verklaren. ‘Ik zou zeggen dat het vrij onwaarschijnlijk is’, zegt Jurgen Altmann, een natuurkundige aan de Technische Universiteit in Dortmund en akoestisch expert, geciteerd door de NYT. De auteur herinnert eraan dat militaire onderzoekers decennialang geprobeerd hebben geluid om te zetten in niet-dodelijke wapens, die vijandelijke soldaten zouden kunnen tegenhouden. Veel van dat onderzoek werd gefinancierd door het Pentagon. ‘Maar deze wapens werken omdat ze uitzonderlijk luidruchtig zijn en als ze tegen diplomaten in Cuba werden gebruikt, zou het niet geheim zijn gebleven,’ aldus de NYT.

Niet-hoorbaar
Bij akoestische geluiden of geluiden met een lage frequentie die niet hoorbaar zijn voor mensen, is het eerste effect op de mens vooral ‘hinderlijk’, aldus het Nationaal Instituut voor Milieugezondheidswetenschappen. Blijft over de mogelijkheid van ultrasonoor geluid. Daarvan is de frequentie te hoog om gehoord te worden door het menselijk oor. Het ultrasone geluidsgebied begint vanaf ongeveer 20.000 hertz (20 kHz) en loopt tot 800 miljoen hertz (800 MHz). Bij frequenties boven de 20.000 kHz, kan ultrageluid weefsel beschadigen als het met voldoende kracht wordt geproduceerd, maar dergelijke wapens zijn niet bekend. Zelfs als een andere speler erin geslaagd zou zijn een ultrasoon wapen te ontwikkelen, verzekeren onderzoekers dat natuurwetten het weinig waarschijnlijk maken dat het apparaat zo functioneert.

Afstand
‘Ultrasoon geluid kan geen lange afstanden afleggen,’ aldus Jun Qin, een akoestisch ingenieur van de Southern Illinois University. Hoe verder weg het geluid gaat, hoe zwakker het wordt. En volgens andere wetenschappers zou de vochtigheid in een stad als Havana maken dat dit proces van afzwakking nog sneller verloopt. Men zou een groter wapen kunnen gebruiken, maar een geluidskanon op een vrachtwagen voor een diplomatieke post blijft niet onopgemerkt.

akoestisch-wapenZenders
Een klein zendertje, binnenshuis geplaatst bijvoorbeeld in iemands kussen, zou misschien werken maar zo’n apparaat is snel opgemerkt. In theorie zou een gebouw gevuld kunnen worden met dergelijke zenders maar dat lijkt erg onwaarschijnlijk,’ aldus de deskundigen. En hoewel het ulltrasonore geluid veel van de eerder genoemde symptomen kan veroorzaken, is er geen bewijs dat het ook licht hersenletsel kan veroorzaken. ‘Ik ken geen enkel akoestisch effect dat symptomen van een hersenschudding kan veroorzaken,’ zegt dr. Altmann. ‘Geluid dat door de lucht stroomt, kan je hoofd niet doen schudden.’ Daarom geloven de experts dat ultrasonore geluidseffecten niet boven aan de lijst staan van een mogelijke verklaring voor gehoorverlies en hoofdpijn en andere symptomen waardoor Amerikaanse en Canadese diplomaten worden getroffen.

Angst
‘Ik denk dat deze mensen iets hebben dat hen pijn doet,’ zegt Dr. Qin, ‘maar het zou ook iets uit hun omgeving kunnen zijn.’ Dr. Timothy Leighton, hoogleraar ultrasonore klanken en onderwaterakoestiek aan de Universiteit van Southampton, merkt op dat de angst voor dergelijke geluiden kan worden overgedragen, als ware het een besmetting omdat mensen bang zijn aangevallen te worden door zo’n ultrasonoor wapen. ‘Dat zijn dit de symptomen die je krijgt,’ zegt hij.

Bronnen
* Cartas desde Cuba: Akoestische oorlogsvoering onwaarschijnlijk, 9 oktober 2017 
* New York Times, 5 oktober 2017

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s