‘Fidelito’, oudste zoon van Fidel Castro, maakt eind aan zijn leven

Fidel Castro Díaz-Balart, de oudste zoon van de in 2016 overleden Cubaanse leider Fidel Castro, heeft zichzelf van het leven beroofd, zo melden Cubaanse staatsmedia. De nucleaire wetenschapper was zwaar depressief. Op de staatstelevisie werd de dood van Castro’s bekendste zoon kort gemeld.

fidelitoenzoonfidelantonio

‘Fidelito’ met de andere zoon van Fidel Castro: Fidel Antonio

De 68-jarige Castro Junior, die ook bekend stond als ‘Fidelito’ omdat hij sprekend op zijn vader leek, is de enige zoon uit het eerste huwelijk van Fidel Castro en diens eerste vrouw Mirtha Díaz-Balart. Van alle kinderen van de voormalige Cubaanse leider, trad ‘Fidelito’ het meest naar voren. Zijn vader was van 1959 tot 2006 leider van Cuba. Daarna nam Raúl Castro, broer van Fidel, de leiding over. Fidel Castro overleed op 25 november 2016 op 90-jarige leeftijd. Castro Díaz-Balart werd in de maanden voor zijn dood behandeld voor zware depressies. In eerste instantie was hij opgenomen, maar hij werd de afgelopen maanden buiten het ziekenhuis behandeld. Dat meldt Cubadebate, een Cubaanse nieuwssite.

CASTRO

7 januari 1959; Fidelito op een van de tanks die Havana binnentrekken.

Verenigde Staten
Fidelito werd geboren in 1949, tien jaar voordat zijn vader na een guerrillastrijd een einde maakte aan het pro-Amerikaanse bewind van Fulgencio Batista. Fidel Castro was toen kort getrouwd met Mirta Diaz-Balart, lid van een bekende aristocratische familie. Sommige van haar familieleden groeiden, in ballingschap in de VS, uit tot vooraanstaande tegenstanders van het Castro-bewind. Zo was Fidelito de neef van twee Amerikaanse parlementariërs, het huidige Republikeinse Congreslid Mario Diaz-Balart en oud-parlementslid Lincoln Diaz-Balart.

fidelitoenvaderfidel

‘Fidelito’ met zijn vader Fidel, geinterviewd voor een Amerikaanse tv-zender in de beginjaren van de revolutie

Bittere strijd
Castro’s zoon was in de jaren vijftig onderwerp van een bittere strijd tussen beide families. Volgens Cuba-deskundigen nam zijn moeder hem mee naar de VS toen hij 5 jaar oud was. Zij wilde toen scheiden. Fidel zat op dat moment gevangen na een aanval op de Moncada-kazerne in de stad Santiago. Nadat hij de macht had gegrepen, slaagde de Cubaanse leider erin zijn zoon weer naar Cuba te halen. Fidelito groeide op in de roerige revolutionaire jaren. Hij werd door zijn vader naar Rusland gestuurd, de belangrijkste bondgenoot van het Castro-bewind, om daar te studeren. Hij leidde tussen 1980 en 1992 het nucleaire programma van het land. In die functie werkte hij aan de ontwikkeling van een kerncentrale, tot zijn vader hem ontsloeg. Cuba stopte in 1992 met het plan omdat er geen geld meer was; de handel met Moskou was ingestort na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Castro’s zoon verdween daarop grotendeels uit de openbaarheid. Af en toe werd hij nog wel gezien op een wetenschappelijk congres of een diplomatieke receptie. Onder het bewind van zijn oom Raul werd hij wetenschappelijk adviseur van een staatsorgaan. Tot zijn dood was Fidelito, die vier talen sprak, vicevoorzitter van de Cubaanse Academie voor Wetenschappen.

fidelito-paris-hilton-jan2015

‘Fidelito’ in gezelschap van Paris Hilton (links) die in januari 2015 Cuba bezocht. Haar vader was de eigenaar van hotel Hilton of Habana Libre. Dat hotel werd hem in 1959 afgenomen door Fidel Castro, die er aanvankelijk een jaar woonde.

Noodzaak
Volgens Benjamin-Alvarado, een Cuba-deskundige van de Universiteit van Nebraska die contact had met Castro’s zoon, werden Fidelito’s ideeën over energiebeleid niet gedeeld door het bewind van zijn oom. ‘Hij had uitvoerig geschreven over de noodzaak om duurzame energie te ontwikkelen’, aldus Benjamin-Alvarado. ‘Maar het beleid van de Cubaanse regering bleef gericht op het handhaven van de status quo: afhankelijk blijven van olie. Dat was een teleurstelling voor hem.’ Castro Diaz-Balart was 68.

Bron: Redactie De Volkskrant, 2 februari 2018

Linken:
* CNN Breaking News: Fidel Castro’s eldest son took his own life, Cuban state media reports.  
* Huffington Post, 2 februari 2018: Fidel Castro’s oldest son dead by suicide.

Plaats een reactie