Pompeo: een havik op Buitenlandse Zaken

De oud-directeur van de CIA, Mike Pompeo, is sinds dinsdag de nieuwe Minister van Buitenlandse Zaken van de VS. Hij zal een besluit moeten nemen over de verdere inkrimping van het personeel op de Amerikaanse ambassade in Havana óf deze wellicht sluiten. Pompeo wordt beschouwd als een havik in de Republikeinse Partij, die nauwe banden onderhoudt met de Tea Party.

pompeo-mike-minister-bz

Mike Pompeo

De Amerikaanse ambassade is sinds september vorig jaar in feite verlamd. Cubanen kunnen er niet meer terecht voor consulaire hulp, enkel in noodgevallen wordt een visum verleend. Vermeende aanvallen op de gezondheid van medewerkers en hun gezinnen op deze ambassade tussen eind 2016 en half 2017, zijn de reden voor de personeelsinkrimping. De afgetreden minister Rex Tillerson weigerde enkele malen een deel van het personeel van de ambassade weer terug te  sturen naar Havana. Tillerson zei in een interview in januari nog dat het terugsturen van Amerikaanse functionarissen te grote risico’s inhield. Nu heeft Pompeo de verantwoordelijkheid – op zijn minst formeel – over de normalisering van de situatie rond de ambassade óf de activiteiten van de diplomaten nog meer in te perken en daarmee honderdduizenden Cubanen te schaden.

trump-durante-su-visita-a-la-sede-de-la-brigada-2506-en-miami-2016

Trump bezocht in november 2016 het hoofdkwartier van de Brigade 2506

Hoe denkt Pompeo over Cuba?
Zijn opvattingen over Cuba werden duidelijk tijdens zijn periode als directeur van de CIA en eerder als lid van het Congres voor de staat Kansas. In 2015 was Pompeo een van de indieners van de Cuban Military Transparency Act, een initiatief van Senaatslid Marco Rubio om de handelsactiviteiten met bedrijven in Cuba die door de militairen worden geleid, in te perken. Het initiatief mislukte maar de voorstellen in dit wetsvoorstel zijn bijna gelijk aan de uitspraken die president Donald Trump in juni deed in Miami.
Als directeur van de CIA ontving Pompeo leden van de Brigade 2506 die in april 1961 een hoofdrol speelden bij de inval in de Varkensbaai. Senator Marco Rubio was bij deze ontmoeting aanwezig. Pompeo toonde zich toen bezorgd over  pogingen ondernomen door de Cubaanse regering om ‘Amerikaanse burgers – bedrijfsleiders en anderen, inclusief lokale politieke leiders – ongewild te verleiden en de besluitvorming over Cuba te beïnvloeden, speciaal waar het de opheffing van het embargo betreft.’ Maar toen Pompeo lid was van het Congres voor de staat Kansas, steunde hij verzoeken van de boeren daar om voedsel aan Cuba te verkopen. Jerry Moran, senator voor Kansas, presenteerde vorig jaar een ontwerpwet bedoeld om het Amerikaans embargo geheel op te heffen.

guantanamo-wandkaart-bezet-gebiedGuantánamo
Bij FOX-Nieuws sprak Pompeo over de situatie in Venezuela en herhaalde – evenals Trump – dat een ‘militaire optie’ niet wordt uitgesloten. ‘De Cubanen, de Russen, Iran en Hezbollah zitten in Venezuela,’ aldus Pompeo die ook een felle tegenstander is van sluiting van de gevangenis op de marinebasis Guantánamo. Teruggave van dit deel van het grondgebied aan Cuba sluit Pompeo uit.

Bron
* Website Cartas desde Cuba, 14 maart 2018

Plaats een reactie