Vliegtuigongeluk treft Nazarenergemeenschap van Holguín

Het stadje Holguín in Oost-Cuba is zwaar getroffen door het neerstorten van de Boeing 737 vrijdagmiddag. Van de 110 passagiers waren er 67 afkomstig uit Holguín. Onder hen waren ten minste 20 leden van de Kerk van de Nazarener, onder wie twee predikanten – Ronni Alain Pupo Pupo en zijn vrouw Yurisel Milagros Miranda Mulet –  van deze uit het methodisme voortgekomen protestants-christelijke groepering.

holguin-vliegtuigongeluk-familieleden-18052018

Familieleden in Holguin bijeen

Beide religieuze leiders waren aan boord van de Boeing 737, die kort na het opstijgen van Terminal 1 op het José Martí vliegveld in de Cubaanse hoofdstad, neerstortte. Negen andere echtparen van deze christelijke denominatie uit Holguín kwamen ook om het leven. Onder hen waren de voorgangers van kleine kerken in de wijk Ciudad Jardín in Holguín en van de plattelandgemeente La Jíquima. Volgens de regionale directeur voor Midden-Amerika van de Kerk van de Nazarener, Carlos Saenz, hadden ‘een dozijn Nazarener echtparen’ deelgenomen aan cursussen en keerden terug naar hun woonplaats. Leonel Lopez, president van de Kerk van de Nazarener, deelde in een persbericht mee dat familieleden van de slachtoffers inmiddels meewerkten aan de identificatie van de slachtoffers. Hij betreurde dat ‘verschillende kinderen, adolescenten en jongeren uit de gemeenschap wees waren geworden en enkelen helemaal geen familie meer hadden’.

religie-iglesia-del-nazareno-holguin

Kerkgebouw van de Nazareners in Holguín

Omhelzing
Op vrijdagavond verzamelden zich tientallen parochianen van de Kerk van de Nazarener in de kerk in de wijk Vista Alegre in Holguín. Daar werd gebeden voor de slachtoffers en de achtergebleven familieleden. Onder de slachtoffers was ook de enige dochter van de voorgangers Pupo Pupo en Miranda Mulet. De religieuze gemeenschap leefde in de laatste uren tussen verbijstering en pijn. Volgens Alberto Vázquez, 68 jaar, is niemand ‘voorbereid op zo’n slag’ en hij steekt zijn energie nu in het ‘bemoedigen van kinderen die door de dood beide ouders verloren.’ En de 59-jarige Pedro Borrego zag het nieuws op de televisie en vermoedde dat ‘broeders en zusters uit onze kerk in dat vliegtuig zaten.’ Isabel María Chacón, 48 jaar oud, vindt kracht in haar geloof om deze droevige uren te doorstaan en herinnert aan de manier waarop christenen de dood zien, maar het blijft ‘een moment van immense pijn.’ De jongere Luis Alberteris, 39 jaar, bezoekt het kerkgebouw in Holguín met een ‘oprechte en ondersteunende omhelzing’ voor de families die rouwen om het verlies van een dierbare.

holguin-vliegtuigongeluk-rouwendenOverlevenden
Van de 110 slachtoffers hadden er 99 de Cubaanse nationaliteit en 11 een andere nationaliteit. Onder de laatsten waren 7 Mexicanen (6 van hen waren bemanningslid), 2 Argentijnen, en 2 personen uit de Spaanse Sahara.  De overlevenden zijn Emiley Sánchez de la O, 39, woonachtig in de provincie Holguín, Mailen Diaz Almaguer, 19, woonachtig in Holguín, en Gretel Landrovell Font, 23, woonachtig in Havana. De drie vrouwen zijn opgenomen in het Calixto García ziekenhuis in Havana.

holguin-vliegtuigongeluk-canel-18052018Nalatigheid
Een voormalige piloot heeft de eigenaar van het op Cuba neergestorte vliegtuig ernstige verwijten gemaakt wegens slecht onderhoud. De Boeing 737-200 was verhuurd door de Mexicaanse luchtvaartmaatschappij Damojh. Oud-gezagvoerder Marco Aurelio Hernández Carmona zei zondag in de Mexicaanse media dat hij de luchtvaartautoriteiten vijf jaar geleden al heeft gemeld dat Damojh te weinig moeite deed om zijn materiaal en mensen in goede conditie te houden. Hij werkte er van 2005 tot 2013. In die periode waren er altijd problemen. Als voorbeelden noemde Hernández oververhitte motoren, overbelaste toestellen en overwerkte piloten. Ook viel aan aantal keren de radar uit en werd er corrosie van de vleugels geconstateerd. Volgens de Cubaanse Minister van Vervoer, Adel Yzquierdo, zijn de zwarte dozen uit het vliegtuig gevonden en verkeren zij in ‘goede staat’.

Bron
* Leonardo Del Valle, Holguín – Website 14ymedio, 19 mei 2018

Link
* YouTube 18 mei 2018: Enkele minuten na de  ramp, 2 minuten
* De passagierslijst, 19 mei 2018

Plaats een reactie