Gesjoemel met gewicht bevroren kip (deel 2)

Het gewicht van een product vervalsen is een gangbare praktijk in Cuba. Vooral met het gewicht van voedsel wordt gesjoemeld. Wie een doosje bevroren kippendijen koopt in het winkelcentrum Plaza Carlos III in Havana, ontdekt dat er kipdelen ontbreken en dat de ontstane gaten zijn opgevuld met stukken ijs. Zo blijft het gewicht op de verpakking hetzelfde. Hier volgt het tweede deel van dit artikel.

kipIn het hoofdkantoor van CIMEX – het staatsbedrijf dat o.a. verantwoordelijk is voor de distributie van de bevroren kip – benadrukt een ambtenaar dat het een kwestie is van ‘geïmporteerde kip die verzegeld wordt verkocht.’ De klant krijgt de originele hoeveelheid kip in handen ‘na een zorgvuldig procedure.’ Toch erkent hij dat er ‘onregelmatigheden’ werden gevonden bij ‘verrassingsinspecties die worden uitgevoerd in de magazijnen en opslagruimten’. Als de protocollen worden gevolgd ‘kan er geen sprake zijn van gesjoemel’ specificeert de ambtenaar, die zijn naam niet via de telefoon wilde noemen aan de redactie van de website 14ymedio. ‘Vaak wordt er gesproken over onregelmatigheden, maar die zijn er in werkelijkheid niet.’ De overheid legt sancties op als ze toch voorkomen in de vorm van ontslag. Luis Jorge, 36 jaar, en een regelmatig koper van bevroren kippakketten voor een restaurant waar hij als boodschappenjongen werkt, is het niet eens met de CIMEX-ambtenaar. ‘Als je goed oplet, kun je zien waar de verpakking werd geopend om er de stukjes ijs in te stoppen,’ zegt hij. ‘Het zijn ware meesters in de fraude die dit doen, maar zij laten toch sporen na.’

Prijsaanpassingen
Halverwege 2016 kondigde de overheid een lichte daling van de prijzen van verschillende voedingsproducten uit. O.a. voor stukken bevroren kip die verkocht werden in dozen van 10 tot 23 kilogram, een maatregel die de aankoop stimuleerde. Vooral kleine particuliere eethuisjes profiteerden ervan en zetten kip op hun menukaart. Naarmate de tijd verstreek, begonnen veel gezinnen ook kippaketten in te slaan als reservevoedel voor tijden van schaarste. In juni van dit jaar werd de verkoop van bevroren kip in de provincie Villa Clara gerantsoeneerd. Er waren niet langer kip- paketten verkrijgbaar. Lokale autoriteiten weten de maatreggel aan de gevolgen van de subtropische storm Alberto en spraken van een kortdurende maatregel, maar de inwoners van Villa Clara moesten wekenlang wachten voor ze weer grotere hoeveelheden kip konden inkopen.

kip-safraan-gemarineerd

Cubaanse gemarineerde kip met gele rijst

Wederzijds voordeel
Cuba importeert 60 tot 70% van al het voedsel dat op het eiland wordt geconsumeerd en die operatie kost jaarlijks 2 miljard dollar. Dat wordt steeds moeilijker omdat de liquiditeitsproblemen van Cuba toenemen. Uit de VS worden o.a. de bevroren kip en enkele graansoorten ingevoerd. Tijdens zijn recente bezoek aan New York had de Cubaanse president Miguel Díaz-Canel ook ontmoetingen met Amerikaanse ondernemers uit de landbouwsector. ‘Voedsel kopen van hoge kwaliteit, door u geproduceerd, is in ons beider voordeel,’ aldus de Cubaanse leider tijdens zo’ n bijeenkomst.

Bron
* Marcelo Hernández, website 14ymedio, Havana, 2 oktober 2018

Plaats een reactie