Buitenlanders kunnen tot 100% investeren in Cuba (1)

Cuba gaat open voor buitenlandse investeerders. Zaterdag neemt de Nationale Assemblee van het communistische eiland een wet aan die het aantrekken van buitenlands kapitaal zo goed als vrij maakt. Investeerders kunnen rekenen op acht jaar belastingvrijstelling, deelname tot 100% buitenlands kapitaal en de zekerheid dat hun bedrijven niet meer door de Cubaanse staat onteigend kunnen worden.
Afgelopen dinsdag werden journalisten geïnformeerd in het gebouw van de Nationale Assemblee waar de wet zaterdag aanstaande in stemming komt. De Castrogezinde website Progreso kreeg vanuit betrouwbare bron een tekst over deze informatieve bijeenkomst. De journalisten werden voorgelicht door José Luis Toledo Santander, voorman van de Commissie voor Constitutionele en Juridische Zaken van de Assamblee en Deborah Rivas Saavedra, directeur-generaal voor investeringen aan het Ministerie van Buitenlandse Handel en Investeringen (MINCEX).

Foto: Toerisme is een van de aantrekkelijke sectoren voor investeerders

Foto: Toerisme is een van de aantrekkelijke sectoren voor investeerders

Waar en hoe?
Binnen het Cubaans nationale territorium kunnen ondernemingen betrokken bij buitenlandse investeringen, rekenen op volledige wettelijke bescherming en zekerheid.

Alle sectoren zijn in principe toegankelijk voor buitenlandse investeringen behalve de gezondheidssector, het onderwijs en de militaire instellingen, uitgezonderd de ondernemingen die onder de Cubaanse strijdkrachten vallen.

Investeringen in onroerend goed, de verkoop van eigendom en eigendomspapieren worden toegestaan. Het onroerend goed mag gebruikt worden voor particuliere huisvesting of toerisme: ook kan het gebruikt worden voor huisvesting en kantoren van legale personen uit het buitenland of met de bedoeling het toerisme te bevorderen.

Voor investeringen gelden de volgende varianten:
a). Gemengde ondernemingen of joint ventures
b). Internationale economische partnerschapcontracten (risico contracten voor bijvoorbeeld de exploratie van natuurlijke hulpbronnen, de bouw, de agrarische productie, bouw- en management van hotels; productie of diensten en contracten voor de ontwikkeling van de nationale dienstverlening)
c). Bedrijven met volledig buitenlands kapitaal. Joint ventures mogen kantoren en filialen vestigen zowel op Cubaans grondgebied als daarbuiten en zij kunnen deelnemen in bedrijven in het buitenland. In het geval van een bedrijf met volledig buitenlands kapitaal, voert de investeerder alle management uit, beschikt over alle rechten en draagt alle verplichtingen.

Hotel in aanbouw in Vardero

Hotel in aanbouw in Varadero

Onder een buitenlandse investeerder wordt ‘de natuurlijke of legale persoon bedoeld die buiten Cuba gevestigd is met buitenlands kapitaal, of deelneemt in een bedrijf met volledig buitenlands kapitaal, of optreedt als partij in een internationaal economisch partnercontract.’

Nationaliteit
Er wordt geen verschil gemaakt naar nationaliteit of burgerschap. Cubanen die buiten het land wonen worden gerekend tot de categorie ‘buitenlandse investeerder’. Een ‘nationale investeerder’ is een legale persoon met Cubaanse nationaliteit die op Cubaans territorium woont en deelneemt als aandeelhouder in een joint venture of partij is in een internationaal partnercontract.’

Cubanen als natuurlijke personen, kunnen geen investeerder zijn. Ook Cubaanse kleine ondernemers of cuentapropistas worden niet als legale personen beschouwd omdat zij als individuen niet beschouwd worden als ondernemingen of partners. Boerencoöperaties in Cuba, kunnen als legale persoon, investeren.

Bron
* Progreso Weekly, 26 maart 2014

Plaats een reactie