Ministerie van Cultuur verdedigt verbod kunstexpositie

De Cubaanse autoriteiten beroepen zich op het ‘institutionele recht’ en de noodzaak tot ‘democratisering’ om de censuur tegen beeldend kunstenaar Pedro Pablo Oliva te rechtvaardigen. Deze kreeg pas vorige week te horen waarom zijn expositie Utopías y disidencias / Utopieën en Dissidenties niet mocht doorgaan. De expositie zou op 10 september in Pinar del Río worden geopend. In de verklaring van het Ministerie van Cultuur die door officiële weblogs wordt verspreid, wordt ook gewezen op de mogelijkheid dat de ‘contra-revolutie’ in Pinar del Río bij het doorgaan van de expositie baat zou hebben.

Werk van Pedro Pablo Oliva

Werk van Pedro Pablo Oliva

In de bizarre tekst van cultuurofficial Del Valle, voorzitter van de Consejo Nacional de las Artes Plásticas CNAP/ Nationale Raad voor Beeldende Kunsten, wordt verder vastgesteld dat het verbod op Utopías y disidencias bedoeld is ‘om een geëigend klimaat te scheppen voor de socialisatie en de democratisering van het beste van de hedendaagse visuele creativiteit in Cuba’ en is bedoeld ‘de marges van de vrijheid om te scheppen te vergroten’. Del Valle verwijt Pedro Pablo Oliva ‘onnozel’ te zijn en geen rekening te houden met de context’ in Pinar del Río ‘waar parallelle individuen floreren met oorlogszuchtige, contrarevolutionaire opvattingen die bij deze omstandigheden een excellente voedingsbodem hebben om politiek activisme te bedrijven’.

Pedro Pablo Oliva

Pedro Pablo Oliva

Open Brief Oliva
In een Open Brief veroordeelt Pedro Pablo Oliva het verbod en bekritiseert de dreigende activiteiten van de Cubaanse staatsveiligheidsdienst. Citaat: ‘Al deze jaren van persoonlijke betrokkenheid bij de kunst, bij de Cubaanse cultuur en het debat erover, dat nodig zou zijn voor een beter Cuba, lijken voor niets te zijn geweest.’ Pablo Oliva was een veel geprezen kunstenaar in Cuba. Hij ontving eerder de Premio Nacional de Artes Plásticas / Nationale Prijs voor Beeldende Kunsten, werd Maestro de Juventudes/Meester voor de Jeugdigen genoemd en ontving de Orden por la Cultura Nacional / Orde voor de Nationale Cultuur en de Orden Alejo Carpentier / Orde Alejo Carpentier.

Linken
* De Open Brief van Pedro Pablo Oliva waarin hij het verbod aanvecht en de activiteiten van de Cubaanse staatsveiligheidsdienst bekritiseert
* De digitale nieuwskrant 14ymedio in Cuba over de achtergronden van het verbod
* Brief van de voorzitter van de CNAP, Valle aan Pedro Pablo Oliva

 

Plaats een reactie