Onderwijs komt 10.800 leerkrachten tekort

Het Cubaanse onderwijs kampt met een forse uitstroom van onderwijspersoneel. In het schooljaar 2013-2014 verlieten 6.938 onderwijsgevenden deze sector, aldus de officiële krant Trabajadores. Voor het lopende schooljaar bedraagt het tekort aan leerkrachten 10.800.

schoolklas-met-leraarTrabajadores, het officieel orgaan van de Cubaanse staatsvakbeweging CTC, zegt dat dit probleem al langer bestaat en niet enkel kan leiden tot minder onderwijs op bepaalde plekken, maar het kan ook de kwaliteit van het opvoedkundig proces aantasten. Volgens het artikel zijn het lage salaris, de enorme bureaucratie, de geringe maatschappelijke waardering en het gebrek aan steun van ouders, de redenen waarom mensen het onderwijs verlaten. De secretaris-generaal van de onderwijsvakbond, Ismael Drullet, zegt dat het fenomeen zorgt voor een ‘zeer complexe situatie’ want ‘het is niet in elke regio hetzelfde en heeft ook niet altijd dezelfde oorzaken’. (…) ‘Er zijn provincies die meer bedreigd worden dan anderen en dat heeft te maken met de sociaal-economisch ontwikkelingen. De leraar is een geoefende en gedisciplineerde werker en altijd bestaat de verleiding om het schoolsysteem vaarwel te zeggen en een andere functie te beoefenen,’ aldus Drullet.

Graciela was begin jaren tachtig onderwijzeres op een school in Santiago de Cuba

Graciela was de jaren tachtig onderwijzeres op een school in Santiago de Cuba

Verantwoordelijkheidsgevoel
Een schoolleider in de provincie Cienfuegos, Maileny Quintana, zegt dat de stabiliteit van het onderwijssysteem te wensen over laat door ‘een gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel en, misschien ook omdat …..andere sectoren betere salarissen betalen.‘ (…) ‘We moeten niet vergeten dat op dit moment de economische situatie een bepalende factor is’, en ze voegt er aan toe dat ‘de bureaucratie een van de meest negatieve factoren is in het geheel. Dan is er de enorme papierlast en de planning van de lesuren die vaak zeer rigide is.’

Graciela staat nu Nu staat ze – ook bij toeristen – bekend als ‘de rokende Graciela. ‘Dit verdient beter dan het onderwijs,’ is haar conclusie.

Graciela staat nu – ook bij toeristen die haar tegen betaling mogen fotograferen – bekend als ‘de rokende Graciela’. ‘Dit verdient beter dan het onderwijs,’ is haar conclusie.

Salaris: 20 dollar
Bij het begin van het schooljaar 2014 – 2015 gingen op 1 september 2 miljoen studenten/leerlingen naar 10.3666 scholen waar 172.000 leraren en leraressen werkzaam zijn. Het tekort aan onderwijspersoneel bedraagt, volgens het Ministerie van Onderwijs 10.800 werkplekken of 6,9% van het totaal aan banen. Het gemiddelde salaris van een onderwijsgevende bedraagt 20 dollar per maand.

Link
* Trabajadores, de krant van de staatsvakbeweging CTC, over de ‘exodus’ uit het onderwijs

Plaats een reactie