Minister van Cultuur: Uitgeweken kunstenaars mogen terugkeren maar …..

De Cubaanse Minister van Cultuur, Julián González Toledo, heeft gisteren verklaard dat de regering uitgeweken kunstenaars ‘met open armen’ zal ontvangen als zij hun betrokkenheid met het regime niet ontkennen.

Descemer Bueno keerde uit ballingschap naar Cuba terug. Hij voegde zich in woord en daad soepel aan de mores van het Castroregime en mag dus ook weer concerten organiseren.

Descemer Bueno keerde uit ballingschap naar Cuba terug. Hij voegde zich in woord en daad soepel aan de mores van het Castro-regime en mag dus ook weer concerten organiseren.

In een interview met de officiële website CubaSI zegt hij: ’Wij zullen hen met open armen ontvangen, wanneer zij geen afstand nemen van de geest van dit volk en het speciale compromis niet ontkennen. Op 150 kilometer afstand ligt de grootste economische en militaire macht aller tijden. Deze macht blokkeert ons, wil ons isoleren. Deze effecten kunnen we niet ontkennen,’ aldus González. Ondanks deze politieke voorwaarden, noemde de minister de politiek van het regime ‘inclusief’ en wees erop dat ‘niet weinig artiesten het land om persoonlijke en economische redenen verlieten’’.

Embargo
‘Naast het recht om terug te keren dat zij als burgers bezitten, krijgen ze ook toegang tot culturele gelegenheden. Er zijn al enkele voorbeelden van mensen.die zijn teruggekeerd om te zingen, op te treden voor hun publieken om in contact te komen met de natie,’ aldus González. In de afgelopen maanden zijn artiesten als Issac Delgado, Descemer Bueno en El Médico de la Salsa naar hun land teruggekeerd om er te gaan wonen. Delgado heeft deelgenomen aan een serie politieke optreden en Bueno maakte zich in de ogen van het Cubaans publiek recent belachelijk door het gebrek aan fruitsap in Cuba toe te schrijven aan het embargo van de VS. Julián González bevestigde dat het embargo de Cubaanse cultuur ‘zwaar raakt’..’hoewel men daar weinig over spreekt.’ Hij wees o.a. op de toerusting van theaters en lesmateriaal voor kunstzinnige vorming.

Vader en dochter Brouwer
Onder het artikel op de website Diario de Cuba staan diverse reacties waaronder een van Alina Brouwer: ‘Wie zijn zij om te beslissen over wie wel en wie niet naar Cuba komen? Kijk wat een arrogantie.’ De pianiste Alina Brouwer is de dochter van de Cubaanse componist, Leo Brouwer. Zijn dochter brak met haar vader vanwege zijn nauwe samenwerking met de Cubaanse machthebbers. In 2003 ondertekende hij samen met nog 20 Cubaanse intellectuelen een verklaring waarin ze de arrestatie van 75 mensenrechtenactivisten en de executie van drie jongemannen, verdedigden.

beurs-feria-FIHAV-2014Fiasco van het embargo?
Terwijl de ene minister de desastreuze effecten van het embargo benadrukt (zie hierboven), sprak de ander bijna tegelijkertijd over het ‘volledige fiasco’ van het embargo. Minister Malmierca (Buitenlandse Investeringen) zei bij de opening van de grootste commerciële beurs in Havana dat de deelname van buitenlandse ondernemingen bewijst dat ‘de politiek van isolement die sinds 50 jaar door Washington tegen Cuba wordt gevoerd, een mislukking is’. Aan de Feria van Havana nemen 2.000 bedrijven deel uit 60 landen, o.a. uit Venezuela, China, Rusland, Mexico, Zwitserland, Canada, Nederland, Uruguay en Spanje.

Bron
* Diario de Cuba

Link
* Brief van Cubaanse intellectuelen na de arrestatie van 75 dissidenten en de fussillering van drie jongeren in april 2003. De naam van Leo Brouwer staat op deze lijst naast die van Alicia Alonso, Nancy Morejon en Eusebio Leal

Plaats een reactie