Overwinning Republikeinen raakt toenadering met Cuba niet

De controle van de Republikeinen over de Amerikaanse Senaat zal het beleid van Washington tegenover Cuba niet doen veranderen en ook de samenwerking in de strijd tegen ebola tussen beide landen zal worden voortgezet. Deskundigen in beide landen zijn van mening dat er zelfs kansen zijn voor Barack Obama nieuwe stappen te zetten op de weg naar meer toenadering.

obamarembrandt‘De veranderingen in het Congres hebben geen politieke gevolgen voor het beleid tegenover Cuba,’ zegt de wetenschapper Arturo López-Levy van de Universiteit van Denver in een gesprek met het persbureau AFP. Hij deelt dan ook niet de mening van veel Republikeinen dat de veranderde machtsverhouding na 4 november een rem zullen zetten op de prille contacten  tussen Cuba en de VS, landen die sinds 1961 geen diplomatieke relaties onderhouden. ‘Cuba is geen partij-item, in beide partijen heb je voor- en tegenstanders van toenadering,’ zegt politiek commentator Oliver Zamora van het Cubaanse televisie-journaal; zijn reactie is ook de enige over dit thema afkomstig van de staatsmedia. Ook Jorge de Armas, analist van de groepering Cuban Americans For Engagement (CAFE), deelt die opvatting. ‘Politiek gezien is Cuba een kwestie die de hele natie aangaat’ en die niet wordt bepaald door partijstandpunten.

Jeff Flake (links) en Tom Udall, rechts tijdens een personcferentie op 11 november in Havana.

Jeff Flake (links) en Tom Udall (rechts) tijdens een persconferentie op 11 november in Havana.

Bezoek senatoren aan Cuba
Verder hebben twee senatoren, de democraat Tom Udall (Nuevo México) en de Republikein Jeff Flake (Arizona), begin van deze week Cuba bezocht, spraken er met hun gevangenzittende landgenoot Alan Gross en met de Minister van Buitenlandse Zaken, Bruno Rodriguez over de vrijlating van deze Amerikaan en over andere zaken.

Duidelijk gebaar Obama?
De overwinning van de Republikeinen maakt dat in januari de Democraat Robert Menéndez (Nieuw Jersey), een belangrijk verdediger van de harde hand tegen Cuba, niet langer de voorzitter is van de Buitenlandcommissie van de Senaat. ‘Dat zal het leven voor president Obama gemakkelijker maken, althans in het geval van Cuba,’ zei in een recent artikel Alvaro Fernandez, redacteur van Progreso Weekly, in Miami, Florida. ‘De president krijgt zo de kans zich te distantiëren van dat beleid. Het zou kunnen dat de president het geval Cuba zal gebruiken om zich te onderscheiden van het nieuwe Congres,’ zegt Peter Schechter, directeur van het Centrum voor Latijns-Amerika bij de Atlantische Raad. Na de Republikeinse overwinning is de Democratische fractie ‘als geheel meer consistent liberaal en overheersen de standpunten voor een verandering van de politiek tegenover Cuba,’ benadrukt López-Levy. Hij sluit acties van het Congres om de toenadering tot Cuba te bevorderen uit omdat dat deze initiatieven genomen moeten worden door de uitvoerende macht van Obama.

vscar2003logNiet overschatten
Zonder het belang van het thema Cuba te overschatten, zijn de analisten het erover eens dat een initiatief van Obama in de richting van Cuba wel eens het veelbetekenende gebaar kan zijn dat alle Amerikaanse presidenten aan het einde van hun tweede termijn willen maken. Daarbij moet rekening worden gehouden met de Top van de Amerika’s die in april 2015 plaatsvindt en waarvoor Cuba is uitgenodigd. ‘Vanaf nu hebben we een venster waarop we het beleid kunnen wijzigen. Alle leiders van Latijns-Amerika kijken toe,’ zegt Mavis Anderson van de Latin America Working Group in Washington. ‘In verhouding tot de enorme interne en externe problemen waar de Amerikaanse politiek mee te maken krijgt, is het thema Cuba van minder groot belang. Maar Cuba is ook een zaak van symboolpolitiek die de ware achtergronden overstijgt en die de president kan helpen om zijn beschadigd imago, te verbeteren,’ schrijft de Cubaanse ex-diplomaat en wetenschapper Jesús Arboleya.

Ebola-samenwerking blijft
De meeste waarnemers zijn van mening dat de samenwerking die is ontstaan door de bestrijding van de ebola, niet zal worden getroffen door de Republikeinse overwinning. ‘Ik hoop dat deze samenwerking niet in gevaar zal komen,’ zegt Anderson. Ook López-Levy meent dat dit beleid blijft omdat ‘de samenwerking op medisch gebied in het belang is van de Amerikaanse natie.’ Tegen de achtergrond van de ebola-diplomatie publiceerde de New York Times onlangs vijf commentaren waarin de noodzaak van een verandering van het Cuba-beleid werd aangegeven. López-Levy zegt hierover: ‘Deze opvattingen zijn een bewijs van een sterk gegroeide wens de politiek tegenover Cuba te veranderen.’ Maar hij waarschuwt ook voor onderschatting van de politieke inertie en de gedachte dat de dagen van het embargo nu zijn geteld. ‘Het beleid van Washington hangt af van belangen, lobbys, gekonkel en pressie (…) er zijn krachten actief die zo werken,’ zegt Zamora op de Cubaanse televisie.

Bron
* El Comercio, Ecuador

Plaats een reactie