Geheime politie verhindert forum over Cubaans racisme

Vrijdag jl. verhinderde de politieke politie in Havana een bijeenkomst over anti-racisme. Twaalf deelnemers werden aangehouden. Woordvoerder Juan Antonio Madrazo van het Comité Ciudadanos por la Integración Racial/Burgercomité voor Raciale Integratie (CIIR) zei dat de geheime politie de voortgang van de bijeenkomst had verboden. Die stond vrijdagochtend om 8 uur voor de deur van zijn woning in Calle 23  en verhinderde dat de bezoekers de woning betraden.

Juan Antonio Madrazo leidt het anti-racisme comité in Cuba

In oktober jl. sprak Kees van Kortenhof (Glasnost in Cuba) met Juan Antonio Madrazo, die deze bijeenkomst toen aankondigde. ‘Dit forum zal aandacht schenken aan twee eeuwen zwart denken in Cuba,’ zegt Madrazo in zijn woning aan Calle 23. Madrazo is van mening dat het gesprek over racisme een taboe is dat door de autoriteiten in stand wordt gehouden  omdat ‘dit thema de gewenste eenheid in het land ondermijnt.’ Aan de wand van zijn woning hangen de foto’s van actuele en historische zwarte denkers in Cuba. Een van hen is Carlos Moore, die op dit moment in Brazilië woont. Madrazo: ‘Moore was een sympathisant van de beweging van Fidel Castro. Hij vergezelde Fidel op zijn bezoek in november 1960 naar de Verenigde Staten en legde daar contacten met de zwarte gemeenschap. Hij was verantwoordelijk voor de keuze van Castro voor het hotel Theresa in de zwarte wijk Harlem. Iedere zwarte Amerikaan wilde Castro zien, het was de eerste politieke leider van statuur die daar wilde overnachten en de straten in Harlem moesten worden afgezet’. Moore zou Cuba begin jaren zestig verlaten omdat hij openlijk de raciale onverdraagzaamheid binnen de revolutie aan de orde stelde o.a. in zijn artikel Is er een plaats voor de zwarte mens in de Cubaanse revolutie? De openlijke discussie over racisme in Cuba zou een taboe worden omdat de Cubaanse leiders immers de opvattingen huldigden dat de revolutie het racisme had uitgeroeid.

Fidel Castro in de buurt Harlem in New York, november 1960

Racisme niet langer ontkend
Madrazo: ‘Slechts mondjesmaat wordt in officiële publicaties het bestaan van racisme in Cuba geconstateerd. Binnen de partij is de opvatting nog levendig dat het thema van de raciale gelijkwaardigheid de eenheid in de revolutie bedreigt.’ Een vooraanstaand lid van de Cubaanse Communistische Partij, professor Esteban Morales, zei kortgeleden dat de revolutie van 1959 de zwarte Cubanen niet gebracht heeft wat men had verwacht. Madrazo: ‘Onze opvattingen worden door Morales echter genegeerd. Wij zouden volgens hem ‘lakeien van de CIA’ zijn vanwege onze vriendschappelijke relaties met Carlos Moore.’ Volgens Madrazo is de discussie over Cuba incompleet wanneer het raciale thema wordt weggestopt. ‘De Cubaanse maatschappij is geen succesverhaal geworden, mede omdat er nooit een open debat is gevoerd over dit thema.’ Deelname van het comité CIIR aan de discussie over racisme, is voor Madrazo een eis.

 Vrijgelaten
De Cubanen die vrijdag werden aangehouden waren Darsi Ferrer en zijn echtgenote Yusnaimi Jorge Soca, de onafhankelijke journalist en historicus Leonardo Calvo Cárdenas en Guillermo Lizama, Fernando Palacio Mogal van de Partido Liberal Nacional Cubano en de graffitikunstenaar David Maldonado (El Sexto). Enkel de Colombiaanse gastspreker Juan de Dios Mosquera, leider van de Afrobeweging voor Mensenrechten Cimarron, mocht de woning van Madrazo, waar het forum zou plaatsvinden, binnengaan. De laatste laat vanuit Havana weten dat de discussie over het thema zal worden voortgezet op 29 december aanstaande. Dan is zijn comité CCIR  uitgenodigd om deel te nemen aan het festival Poesía sin fin – Poëzie zonder einde, georganiseerd door de sociaal culturele groepering OMNI Zona Franca .

Link
* Carlos Moore over de raciale scheiding in Cuba, 21 april 2009 (engelstalig)

Plaats een reactie