Oproep via Cubaanse staatstelevisie voor meer vrijheid

De Cubaanse zaner Robertico Carcassés (1972) heeft in een live televisie-uitzending gepleit voor directe verkiezingen en vrijheid van informatie in Cuba. De bandleider van de Interactivo Collectivo deed dit tijdens een concert voor de vrijlating van de Cubaanse spionnen die in de VS gevangen zitten. Het concert maakte deel uit van een serie strak georganiseerde activiteiten die het officiële Cuba deze week organiseerde om de Cubaanse Vier vrij te krijgen.

Robertico Carcasses

Robertico Carcasses

‘Ik wil mijn president zelf kiezen via directe verkiezingen en niet via een andere weg,’ improviseerde Carcassés tijdens een live-concert met veel andere Cubaanse zangers en artiesten, dat rechtstreeks door de Cubaanse televisie werd uitgezonden. Tijdens het lied Cubanos por el mundo begon Carcassés met een improvisatie: ‘Vrijheid van informatie. Directe verkiezingen van de president. Een einde aan de blokkade en de blokkade in Cuba zelf’. Hij richtte zijn woorden aan de Cubanen ‘hier en daar’ en zei te willen ‘dat onze broeders (de vier Cubaanse agenten) terugkeren’ en ‘wij willen nog veel meer’ waarna zijn politieke wensenlijst volgde. Hij voegde er nog aan toe dat ‘militanten, dissidenten en andere Cubanen allemaal dezelfde rechten hebben.’. Het persbureau AP kon Carcassés niet verder bereiken voor verder commentaar.

Reacties
De 68-jarige Diego Ferran, een gepensioneerde die de televisie uitzending zag, zei: ‘Ik was verbaasd dat dit werd uitgezonden op de Cubaanse televisie…..Ik was zeer gelukkig dat hij dat zei en dat midden voor het gebouw van de Amerikaanse Interests Section. Alles wat hij zei was juist,’ aldus Ferran. Edmundo Garcia, een bekende pro-Castroprominent uit Miami, noemt de actie via Twitter echter ‘ongelukkig en opportunistisch’ en voegt er aan toe dat ‘een zwaluw nog geen zomer maakt.’

Partij en staat
Carcassés uitspraken vormen directe kritiek op de rol van de staat en de Cubaanse Communistische Parijs en de controle van de autoriteiten over veel aspecten van de samenleving. Partij en staat controleren bijna alle media in Cuba waar het zeer trage internet nauwelijks beschikbaar is en wordt gecontroleerd. De PCC is de enige partij die in Cuba is toegestaan hoewel men niet perse partijlid moet zijn om mee te doen aan de verkiezingen. Het aantal kandidaten bij parlementsverkiezingen bij de Nationale Assemblee is echter precies gelijk is aan het aantal zetels in het Cubaanse parlement. De president wordt niet door de bevolking gekozen, maar door dit parlement.

Link
* 30 seconden kritiek op Cubaanse televisie van zanger Robertico Carcasses

* Youtube met een lied van Carcassés Adicto a Ti / Verslaafd aan jou

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s