Spanje belangrijkste investeerder in Cuba

Spanje is een van de belangrijkste investeerders in Midden-Amerika en de Cariben. Het land volgt dan ook met grote interesse de toenadering van Frankrijk tot Cuba als gevolg van de aangekondigde economische opening van het regime. Volgens het Spaanse persbureau EFE probeert Parijs een opening te forceren in een markt waar Spanje al veel langer en vooral in de toeristensector, actief was en de grootste investeerder is.

Hotel Melia Cohiba

Vijf-sterren hotel Melia Cohiba in de wijk Vedado in Havana

Officiële cijfers zijn er niet, maar volgens schattingen zijn 45% van alle buitenlandse investeringen in Cuba afkomstig uit Spanje. Canada en Italië bezetten de tweede en derde plaats. Het gaat niet om spectaculaire cijfers want de voorwaarden die de Cubaanse autoriteiten oplegden, schrokken tot nu toe veel investeerders af, maar er zijn ongeveer 30 Spaanse bedrijven actief die functioneren als joint ventures. Enkele van de belangrijkste investeerders komen uit Spanje en zijn niet alleen actief in het toerisme waar 60% van alle 4- en 5 sterrenhotels eigendom van Spaanse ketens, zoals SolMeliá is. Maar Spanje investeert ook in vervoer door de lucht (vrachtvervoer en onderhoud van vliegtuigen), cementproductie en de drinkwatervoorziening in de hoofdstad, Aguas de La Habana. Met het perspectief van hervormingen, kondigde het Spaanse bedrijf Hotelsa, gespecialiseerd in de productie en commercialisering van voedsel en dranken voor de hotelsector, ook als eerste aan een fabriek te bouwen in de speciale ontwikkelingszone van Mariel, een regio bij Havana waar Cuba vooral buitenlands kapitaal wil aantrekken.

logo-cuba-spanjeGroeiend handelsverkeer
Tegenover de gedaalde cijfers van het Franse handelsverkeer met Cuba, steeg dat van Spanje verleden jaar tot meer dan 1 miljard euro met 900 miljoen aan Spaanse export en meer dan 100 miljoen euro aan importen uit Cuba. Spanje is daarmee de derde commerciële handelspartner van Cuba, na Venezuela en China. De Cubaanse autoriteiten weten dit en hebben in de achterliggende maanden getracht Spaanse steun te krijgen voor hun economische hervormingen en waardering van de zijde van investeerders. Dat bewijzen de veelvuldige bezoeken van Cubaanse vertegenwoordigers aan Spanje, zoals het recente bezoek van de vicepresident van de Raad van Ministers van Cuba, Ricardo Cabrisas, die maandag jl. in Madrid aankwam. Hij sprak met de Spaanse Minister van Buitenlandse Zaken, José Manuel García-Margallo en met die van Economie, Luis de Guindos. De laatste heeft een rol gespeeld bij de onderhandelingen tussen Cuba en de Club van Parijs over de sanering van Cuba’s schuldenlast. Madrid schold Cuba uiteindelijk 1709 miljoen dollar kwijt.

Bron
* Persbureau EFE

Plaats een reactie