Gevaarlijke Irma nadert Cuba

De orkaan Irma zet zijn opmars richting Cuba voort, richting noordwesten. In de provincie Guantánamo gaat dit gepaard met vloedgolven van 4 tot 5 meter. Het water dringt ook delen van de noordkust binnen. Cubaanse meteorologen verwachten dat Irma zaterdag zijn meest gevaarlijke moment zal beleven wanneer de orkaan zich ter hoogte van de provincies Sancti Spíritus en Villa Clara bevindt. Het oog van de orkaan bevond zich vanochtend boven het eiland Gran Inagua (Zuid Bahama’ s) met windkrachten tot 260 kilometer per uur.

Volgens het Instituut voor Meteorologie zullen de vloedgolven zich aan de gehele noordkust van Guantánamo voordoen en later tot in de provincies Holguín en Las Tunas. De orkaan beweegt zich voort met een snelheid van 280 kilometer per uur en gaat gepaard met zware windstoten. Het blijft een orkaan van categorie 5 op de schaal van Saffir-Simpson.

mapa-provincies-sinds2011Alarmfase
De Cubaanse Burgerbevolking heeft gisteren de alarmfase uitgeroepen in alle provincies van de oostelijke helft van het land: Guantánamo, Santiago de Cuba, Granma, Holguín, Las Tunas, Camagüey en Ciego de Ávila. Daar werden 565.300 mensen geëvacueerd. In Baracoa, de plaats waar de zware orkaan Matthew, categorie 4, in oktober vorig jaar grote schade aanrichtte, zijn ongeveer 35.000 mensen uit de 75 kilometer lange kust, geëvacueerd. In verklaringen van de officiële media, legde de tweede chef-staf van de Burger Bevolking, kolonel Luis Angel Macareño, uit dat de alarmfase betekent dat niemand zich op straat mag bevinden en de bevolking op veilige plaatsen moet blijven. De alarmfase is de derde van de vier fasen in Cuba, die 24 uur vóór de aankomst van het meteorologische fenomeen, worden afgekondigd. In de centrale provincies Sancti Spíritus, Cienfuegos, Matanzas en Villa Clara geldt nog steeds de fase van alertheid. In de westelijke provincies Mayabeque, Havana en Artemisa geldt de informatiefase. Daar ligt ook de Cubaanse hoofdstad Havana. Officiele media spreken zich niet uit over de vraag of Irma ook in Havana schade zal aanrichten. De bewoners van de hoofdstad moeten minstens rekening houden met vloedgolven en regenstorm.

orkaan-irma-bomen-snoeien-granma

Bomen die electriciteisdraden raken, worden gesnoeid. (provincie Granma)

Openbaar vervoer
Sinds woensdag is het treinverkeer naar de centrale en oostelijke delen van het land opgeschort en is de toegang tot toeristische gebieden als Cayo Santa María Key, Cayo Coco en Cayo Guillermo afgesloten. Het busvervoer vanuit Havana naar alle provincies tussen Villa Clara en Guantánamo is gestaakt

Bronnen:
* Diverse persbureaus
Linken:
* Reuters: Cuba sluit nikkelindustrie vanwege Irma
TUI raadt reizen naar Cuba en Florida af

Plaats een reactie