Scenarioschrijver Eduardo del Llano strijdt tegen censuur

Filmregisseur en scenarioschrijver Eduardo del Llano heeft de censuur van de zijde van de Cubaanse televisie tegen hem aangeklaagd. Hij beschuldigt de autoriteiten ervan hem te willen dwingen te emigreren. Zijn collega Carlos Lechuga, filmmaker van de eveneens gecensureerde film Santa y Andrés, laat via sociale media weten dat het niet gaat ‘om een specifieke tekst van Llano, maar dat er pogingen worden ondernomen om de maker van televisiefilms helemaal uit te schakelen.’

Eduardo-Llano-EFE

Eduardo del Llano

‘In de afgelopen drie jaar ben ik door diverse teamleden en bekende acteurs uit het tv-programma Vivir del cuento, gevraagd om teksten te schrijven,’ aldus Del Llano, geboren in 1962 in Moskou. De kunstenaar had de cast van het populaire satirische televisieprogramma –  dat elke maandag op prime time wordt uitgezonden – gewaarschuwd. In 2015 had een regisseur met hem contact gehad over de mogelijkheden van een zomers programma en het eerste deel was nog niet uitgezonden, of het hele programma verdween uit de programmering. De regisseur kreeg te horen dat televisie voor de scenarioschrijver Del Llano verboden terrein was.

Televisetaboe
Ondanks de waarschuwing spoorde de regisseur van Vivir del Cuento, Del Llano aan een aflevering te maken met in de hoofdrol Panfilo, een humoristische gepensioneerde wiens leven bestaat uit een klaagzang over het steeds kleiner wordende aantal producten dat een Cubaan nog met zijn libreta of bonnenboekje kan krijgen. Later belde dezelfde regisseur Del Llano op en liet weten dat iedereen enthousiast was over het script. In oktober zouden de opnamen beginnen. Enkele weken later kreeg Del Llano van de regisseur een ‘pijnlijke en verdrietig bericht’. Drie afleveringen van de serie waren geaccepteerd, maar het aflevering van Del Llano was door ‘van boven’ verboden.

Opdonderen
Del Llano is ervan overtuigd dat het niet gaat om bepaalde teksten in zijn scripts, maar dat de leiding van de Cubaanse staatstelevisie hem als schrijver wil treffen. Hij wijst op het geval van een filmcriticus die van het scherm verdween omdat hij botste met ‘iemand van daarboven’. Twaalf afleveringen van zijn filmrubriek werden vervolgens in de vuilnisbak gegooid. Del Llano: ‘Zullen ze al mijn opties afnemen en me dwingen te emigreren? Laat ze zelf opdonderen’.

monte-rouge-eduardo-del-llano

Acteur uit Monte Rouge

Korte films
Del Llano was de maker van meer dan  20 bekende korte films zoals Alicia el pueblo de maravillas/Alicia in wonderland (1991) en La película de Ana/De film van Ana (2012). In 2004 werd hij slachtoffer van de politieke censuur in Cuba. Hij richtte vervolgens zijn eigen filmbedrijf  Sex Machine Producciónes op en lanceerde een serie korte films waarin de tegenstrijdigheden van het dagelijks leven in Cuba verbeeld werden. Zijn eerste film was getiteld Monte Rouge, een schrijnende satire over de alomtegenwoordigheid van de staatsveiligheid in het Cubaanse leven. (zie linken) In andere films kwam het mediabeleid van het regime aan de orde. Op televisie werden ze niet vertoond; Del Llano verspreidde ze via het wekelijks Paquete Semanal en via usbsticks.

Bron
* Website 13ymedio, Mario J. Pentón, 1 november 2017

Linken
* YouTube: De eerste korte film Monte Rouge van Del Llano, 15 minuten
* De laatste korte film van Del Llano (25 minuten)
* Op 27 oktober 2011 verscheen op deze Cubaweblog: Cubaanse filmmaker Eduaro del Llano wil ‘glasnost’

Plaats een reactie