Sterke daling van op zee onderschepte Cubanen

Het aantal aangehouden Cubaanse migranten dat via zee hun land wilde verlaten, was in 2017 71% lager dan het aantal onderschepte Cubanen een jaar eerder. Oorzaak van de daling is de intrekking van de zogeheten pies secos/pies mojados, droge voeten/natte voetenregeling waardoor Cubanen sinds januari 2017 niet langer vanzelf een verblijfsvergunning kregen als ze voet op Amerikaans grondgebied zetten. De natte voeten-droge voetenregeling, die sinds 1995 bestond, werd door president Barack Obama in januari 2017 op de valreep van zijn presidentschap per direct beëindigd.

delegatie-cuba-migratie-overleg-december 2017

De Cubaanse delegatie tijdens het overleg in Washington

Tijdens een bilateraal overleg maandag in Washington tussen Cuba en de VS benadrukte de VS ‘de belangrijke daling van de ongeregelde immigratie’. Cuba toonde zich tevreden met ‘de positieve gevolgen’ die de opheffing van het droge voeten/natte voetenbeleid had gehad. De VS hebben er bij Cuba wel op aangedrongen beter samen te werken bij het deporteren naar hun geboorteland van gevluchte Cubanen. Havana drong er bij de VS ook op aan zijn ‘verplichting’ na te komen om jaarlijks 20.000 Cubanen een visum voor de VS te verstrekken.

Gevolgen beleid Trump
De Cubaanse delegatie kritiseerde ‘de negatieve consequenties’ van recente ‘eenzijdige, ongefundeerde en politiek gemotiveerde besluiten’ van de regering van Donald Trump, ook voor de migratiepolitiek die tijdens het overleg tussen beide landen centraal stond. Cuba wees o.a. op de ‘opschorting door het consulaat van de VS in Havana van de verstrekking van visa’s’ en ‘de arbitraire uitwijzing van een groep belangrijke functionarissen werkzaam op de Cubaanse ambassade in Washington.’ Volgens Havana ‘worden familierelaties en de uitwisseling van welke aard tussen beide landen serieus gehinderd’ en wordt ‘het belang van Amerikaanse staatsburgers die belangstelling hebben ons land te bezoeken geschaad’. De delegatie van de VS werd geleid door de onderminister van Buitenlandse Zaken, John Creamer. De Cubaanse delegatie stond onder leiding van Josefina Vidal, directeur van de Afdeling VS van het Cubaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bron
* Diverse persbureaus, 12 december 2017

Plaats een reactie