Klachten en kritiek bij derde test mobiel internet (deel 1)

Na drie testen door het Cubaanse staatsbedrijf ETECSA met internet op de mobiele telefoon, vragen veel Cubanen zich af of het staatsbedrijf zijn belofte om mobiel internet voor het einde van het jaar landelijk te installeren, zal kunnen waarmaken. Ook de derde test – afgelopen weekend met 72 uur gratis 100 MB aan internet per telefoon – leverde het bedrijf veel klachten op van ontevreden gebruikers. Ook bij de eerdere twee testen regende het kritiek.

internet-via-mobielJongeren klaagden bij de klantenservice van ETECSA dat een goede ontvangst enkel mogelijk was wanneer men bij zonsopgang opstond. De medewerkers van de desk adviseerden het op een rustiger moment van de dag nog eens te proberen. De ergernis en kritiek op het bedrijf overspoelden de sociale netwerken ondanks de paar minuten die sommigen maar online konden zijn. ETECSA werd er beschreven als ‘inefficiënt’ en het bedrijf werd in diverse reacties vergeleken met de traagheid van schildpadden of slakken. ‘Drie keer is scheepsrecht behalve bij ETECSA want de derde test was slechter dan de vorige twee,’ laat een gebruiker uit Santiago de Cuba op Facebook weten. Maandagochtend reageerde ETECSA met een reactie aan de anderhalf miljoen Cubanen die aan de test hadden deelgenomen. Twee problemen werden erkend namelijk problemen met de verbindingen en de hoge congestie die leidde tot instabiliteit van het netwerk. Het staatsbedrijf beloofde gedurende de test tot maandagnacht verder te werken aan technische verbeteringen.

Vroeg op
De eerste test werd op 14 augustus jl. door ETECSA uitgevoerd. Zonder voorafgaande waarschuwing konden gebruikers tussen 11 en 20 uur van het mobiel internet gebruik maken. De tweede test was op 22 augustus; toen stond het bedrijf een verbruik van 70 megabyte per telefoonnummer toe. De derde test duurde 72 uur en eindigde deze maandagavond. Elke bezitter van een mobiele telefoon mocht 100 MB verbruiken, verdeeld in twee pakketten van elk 50 MB en zonder kosten. Wie die ochtend vroeg was opgestaan had succes met de in Cuba zeer populaire IMO-app voor videogesprekken met familieleden in het buitenland. ‘Voor het eerst was ik in staat om mijn zoon te bellen, in plaats van dat hij mij belde,’ vertelt Victoria, een gepensioneerde vrouw die plastic zakken verkoopt bij een boerenmarkt in Havana. ‘Ik zette de wekker op drie uur ’s ochtends en op dat moment werkte IMO zonder problemen’, legt de gepensioneerde uit. ‘Hij gaf me een rondleiding door zijn nieuwe huis en ik was in staat om hem de zonsopgang vanuit mijn raam te laten zien tot de verbinding uitviel,’ herinnert zij zich. ‘Het was een offer om zoveel uren wakker te blijven, maar het was het waard’.

Bron
* Zunilda Mata, website 14ymedio, 10 september 2018

2 gedachten over “Klachten en kritiek bij derde test mobiel internet (deel 1)

  1. Misschien wil je in je artikel online “Mb” vervangen door “MB” – het lijkt een detail, maar voor IT’ers ziet het er “dom” uit (en het verschil in is groot, met 8x).

    Uitleg: Megabit is netwerk snelheid (bandbreedte) Megabyte is data hoeveelheid (grootte)

    🙂 Dank!

Plaats een reactie