Cubaanse ministerszoon zet bloemetjes buiten in Miami

Josué Colomé Vázquez, zoon van de Cubaanse Minister van Binnenlandse Zaken Abelardo Colomé Ibarra, is al sinds februari in Miami, aldus de website Cuba al Descubierto, gespecialiseerd in informatie over het wel-en-wee van de politieke élite in Cuba. Zijn moeder Suri Vázquez Ruiz woonde al in de VS. Josué Colomé kwam per vliegtuig in Miami aan nadat hij de grens tussen Mexico en de VS had overgestoken. Zijn reis naar Florida begon in Cancún. Cuba al Descubierto wijst ook op het feit dat zonen en dochters van hooggeplaatste Cubaanse leiders en militairen regelmatig bezoekjes afleggen in de VS ondanks, aldus de website, hun verbondenheid met het repressieapparaat in hun land.

JOsue Colomé

Josué Colomé Vásquez met zijn nieuwe ‘karretje’ in Miami

De zoon van Colomé Ibarra, als minister van Binnenlandse Zaken een van de eerste verantwoordelijken voor de repressie in het land, voegt zich bij een lange lijst van familieleden van hoofdrolspelers van het regime die toegang tot de VS kregen. Onder hen rekenen we Ramón Castro Rodríguez, neef van Fidel Castro en zoon van Fidel’s oudste broer Ramón Castro Ruz. Ook Pablo Ernesto Remírez de Estenoz Semidey, zoon van Fernando Remírez de Estenoz, voormalig viceminister van Buitenlandse Zaken en ex-hoofd van de Cubaanse vertegenwoordiging in Washington woont sinds augustus 2013 in Miami. Glenda Murillo Díaz, de dochter van de huidige minister van Economische Zaken, Murillo deserteerde in augustus 2012. Zij stak ook de Mexicaans-Amerikaanse grens over. Ileana Elvira Valmaña Montaves, ex-echtgenote en moeder van een van de dochters van Ramiro Valdés Menéndez, tweede vicepresident verliet het land. Ramiro Valdés’ zoon is al veel langer weg uit Cuba.

Vader Abelardo Colomé Ibarra

Vader Abelardo Colomé Ibarra

Onderdeel repressie-apparaat
Vanwege hun betrokkenheid bij de repressie in Cuba zouden zij, aldus de website Cuba al Descubierto, geen toestemming tot de VS moeten krijgen. Dat zou ook moeten gelden voor de familieleden die regelmatig gebruikmaken van de reisversoepeling en de VS herhaaldelijk bezoeken. Genoemd worden Manuel Kahlil Piñeiro Burdsall en Camila Alejandra Piñeiro Harnecker, de kinderen van de overleden Manuel Piñeiro Losada (Barbaroja of de Bebaarde Rode), leider en oprichter van het toenmalige Amerika Departement van het Centraal Comité van de Cubaanse Communistische Partij en een hoofdrolspeler bij de steunverlening aan Latijns-Amerikaanse guerrillabewegingen in de jaren zeventig. Vanwege het huwelijk van haar zoon, bezocht Isabel Cristina Rodríguez López-Calleja, dochter van divisiegeneraal Guillermo Rodríguez del Pozo en zus van brigade generaal Luis Alberto Rodríguez López-Calleja, kortgeleden de VS. De laatste kwam recent in het nieuws als president-directeur van de machtige Grupo de Administración de Empresas (Gaesa) en zijn rol bij de aanleg van de vrijhaven annex containerpark in Mariel.

ibarra-josecolomeibarravasquezLinken
* Website Cuba al descubierto
Facebookpagina van Josué Colomé Vázquez, de ministerszoon (hier links) die met volle trekken geniet van het leven in de Verenigde Staten. Zijn filmfavorieten zijn ook veelzeggend namelijk Rocky, The Lion King, Gladiator en Rambo.

 

 

Plaats een reactie