Cubaanse dominee in hongerstaking

De Cubaanse dominee Morejón Soler eist stopzetting van de vijandelijkheden tegen ‘onafhankelijke‘ gelovigen en een einde aan discriminatie op scholen tegen kinderen van gelovige protestantse christenen. Sinds 7 april is hij in hongerstaking.

Dominee Morejon Soler

Dominee Morejon Soler

Manuel Morejón Soler eist een wetgeving die een einde maakt aan de discriminatie tegen christenen die andere opvattingen hebben dan de heersende politieke in Cuba. De leiders van de meeste protestantse kerken sympathiseren met de revolutie van de Castro’s en zijn verenigd in de Cubaanse Raad van Kerken.

Dominees voor Verandering
‘Ik heb dit besluit genomen om de aandacht te wekken bij de autoriteiten,’ zegt Morejón die leider is van de Alianza Cristiana, een organisatie die door de geheime dienst in Cuba in de gaten wordt gehouden. De dominee geeft als voorbeeld de groep Pastores por el Cambio, met groepen in Bayamo, Las Tunas, Palma Soriano en Havana. Kerkleden daar werden ondervraagd, preken werden onderbroken en soms werden gelovigen gearresteerd. De wet die de Alianza Cristiana wil bevorderen houdt in, dat ‘onafhankelijke denominaties worden erkend en dat hun kerken en dominees worden gelegaliseerd.’

De othodoxe kathedraal bij de haven van havana die in 2013 in aanwezigheid van de autoriteiten werd geopend.

De Russisch orthodoxe kerk Maagd van Kazan, bij de haven van Havana die in 20o8 in aanwezigheid van de autoriteiten waaronder vice-premier Medevev werd geopend.

Onafhankelijke kerken
Dominee Morejón Soler zegt niet langer afhankelijk te willen zijn van het Bureau voor Religieuze Zaken van de Cubaanse Communistische Partij en benadrukt dat respect een recht van iedereen is. De website Religion en Revolución constateert dat er in Cuba op dit moment ruimte is voor orthodoxe christenen en spiritisten, dat er een moskee zal worden gebouwd met hulp uit Turkije, maar dat ‘honderden onafhankelijke christelijke kerken worden gemarginaliseerd.’

Linken
Brief van Morejón Soler aan de Staatsraad, 14 april 2014
*  Interview met dominee Morejon Soler Radio Marti, 6 minuten, 25 april 2014
Weblog Religion y Revolucion

Plaats een reactie