Meer dan 900 arrestaties in april

Minstens 905 Cubaanse dissidenten werden ‘om politieke redenen’ in de maand april gearresteerd en 90 werden ‘fysiek bedreigd door leden van de geheime politie of parapolitionele groepen’, aldus het maandelijks verslag van de Cubaanse Commissie voor Mensenrechten en Nationale Verzoening / Comisión Cubana de Derechos Humanos y Reconciliación Nacional (CCDHRN) over het geweld op het eiland. Het aantal arrestaties is hoger dan dat in maart; toen ging het om 813 arrestaties. Het maandelijkse gemiddelde dit jaar ligt aanmerkelijk hoger dan in voorgaande jaren.
politieopstraat2Het regime gaat door met ‘de criminalisering van hen die hun burger- en politieke rechten en andere fundamentele rechten uitoefenen,’ zegt de mensenrechtenorganisatie. Naast het geweld door leden van de politie (90 gevallen) werden 104 personen slachtoffers van zogeheten actos de repudio* en andere vormen van bedreigingen, vandalisme en geweld speciaal gericht tegen de woningen van activisten. De CCDHRN noemt met name de  aanhouding op 30 april van de ex-gewetensgevangene Ángel Moya Acosta, lid van de Groep van 75 en echtgenoot van de leider van de Damas de Blanco, Berta Soler ‘zeer verontrustend’.(…) ‘Moya Acosta werd geslagen door leden van de politie en werd bijna gewurgd; dit had hem zijn leven kunnen kosten’, waarschuwt de CCDHRN.

Ángel Moya Acosta na behandeling door de politie

Ángel Moya Acosta na behandeling door de politie

Rode Kruis geweigerd
De organisatie wijst er op dat de Cubaanse regering ‘tot nu toe de medewerking zonder voorbehoud van de zijde van het Internationale Rode Kruis, noch van andere ngo’s op het gebeid van de mensenrechten, weigert. Ondanks beloften die vorig jaar werden gedaan tijdens het Universal Periodic Review UPR van de Mensenrechtenraad van de VN, is geen enkele waarnemer van deze organisatie uitgenodigd om Cuba te bezoeken. ‘
(Universal Periodic Review is een soort mensenrechtenexamen dat de Verenigde Naties elke vier jaar afnemen van elk land ter wereld. Cuba onderwierp zich in februari 2009 voor de eerste maal aan een UPR.)

Noot
* Actos de Repudio zijn door de autoriteiten georganiseerde gewelddaden tegen leden van de oppositie of hun familieleden, vaak in de directe omgeving van hun huis. De knokpartijen worden door de overheid/partijorganisaties georganiseerd, maar gepresenteerd als uitingen van ‘spontane woede-uitbarstingen’ van het volk. Een voormalige voorzitter van de officiële Cubaanse schrijversbond noemde deze actos de repudio ooit ‘verbale lynchpartijen.’

Link
Het maandverslag van de CCDHRN april 2014
* Overzicht van de politieke arrestaties sinds 2010:
Afbeelding 9

 

 


Plaats een reactie