Eindredacteur literair tijdschrift Unión ontslagen

De vicepresident van de officiële schrijversbond UNEAC, Pedro de la Hoz, heeft de presentatie van het 83ste nummer van het literair tijdschrift Unión verboden. Het blad, dat door de UNEAC wordt uitgegeven, bevatte een essay geschreven door de uitgeweken Cubaanse schrijver Vicente Echerrí. Het nieuwe censuurschandaal heeft geleid tot het vertrek van de eindredacteur van Unión, Carlos Velazco. Pedro de Hoz is een vertrouweling van de partij binnen de officiële kunstenaarsbond; hij was jarenlang chef cultuur van de partijkrant Granma en kreeg toen de bijnaam Pedro de la Hoz y el Martirio (Hoz is Spaans voor hamer en martirio betekent sikkel). Dit jaar werd De la Hoz vicevoorzitter van de UNEAC.

De ontslagen Carlos Velazco

De ontslagen Carlos Velazco

Steen des aanstoots was de tekst Los lindes de la obra literar / De grenzen van de literatuur geschreven door Vicente Echerrí en al in 2012 verschenen op de site Diario de Cuba. Bij zijn aantreden liet Pedro de la Hoz weten alle artikelen voor Unión voordat deze gedrukt zouden worden, zelf te willen lezen. Het is verder onbekend of het blad van de bond hiermee ophoudt te bestaan.

Geen concessies aan politiek
Vanuit New York liet Echerri weten dat zijn tekst literair is en niet politiek. Hij zei ook geen enkel bezwaar te hebben dat zijn tekst in Unión wordt afgedrukt want ‘ondanks 34 jaar ballingschap heb ik nog steeds lezers in Cuba.’ Hij zei verder dat ‘zijn afkeer van het regime niet gewijzigd was’ en dat hij ook geen ‘politieke concessies’ wilde doen.

Meer schandalen
Het tijdschrift Unión was al vaker voorwerp van discussie en schandalen. Nummer 69 verscheen met erotische gedichten van Aretino, vertaald door Jesús David Curbelo. Toen zou Esteban Lazo, nu voorzitter van de Nationale Asamblee, contact met de verantwoordelijken hebben gezocht. Maar de directeur van het blad Nancy Morejón verborg zich achter het feit dat zij op het moment van verschijnen in het buitenland was. Eén van haar mederedacteuren werd toen ontslagen. En in nummer 82 van Unión verscheen een explosief artikel met een fragment uit de memoires van Natalia Bolívar, die uithaalde naar Marta Arjona (directeur van de Raad voor Cultureel Erfgoed in Cuba die in 1986 overleed) en de oud-politicus Carlos Rafael Rodríguez, die tot zijn dood in 1987 lid van het Politburo was. Op dit moment zou een nieuw nummer van Unión op stapel staan met een dossier over ‘de nieuwe kritische geschiedenis en de officiële geschiedenis’ met bijdragen van Alejandro de la Fuente, Lillian Guerra en andere schrijvers die in ballingschap verblijven.

Bron
* Het gewraakte artikel van Vicente Echerri Los lindes de la obra literaria verscheen al op 22 april 2012 op de website van Diario de Cuba

Noot
* Natalia Bolívar, specialiste op o.a. het gebied van de Afro-Cubaanse goden orisha’s en andere tradities van de santeria. Zij schreef o.a. Los orishas en Cuba. 

Plaats een reactie