Ambassadeur Vaticaan doet harde uitspraken over situatie in Cuba

De vertegenwoordiger van het Vaticaan in Cuba, monseigneur Bruno Musaró, heeft tijdens een preek die hij hield in de Italiaanse plaats Vignacastrisi, harde uitspraken gedaan over de situatie in Cuba en over de alomtegenwoordige controle van de Cubaanse staat. De uitspraken van Musaró staan in schril contrast met de verzoenende woorden die kardinaal Ortega van Havana tegenover het regime bezigt.

Bruno Masuró

Bruno Musaró

‘De economische situatie in Cuba is heel moeilijk,’ zei Musaró, volgens het Italiaanse blad Lecce News. Na de mis zou Musaró in gesprekken dieper zijn ingegaan op ‘de extreme armoede en verpaupering’ op het eiland. ‘Italianen die klagen over veel zaken, moeten weten dat een arts in Cuba 25 euro per maand verdient en om rond te komen moet hij soms ’s nachts als ober werken,’ zei de ambassadeur. En hij voegde er aan toe dat in Cuba ‘alles gecontroleerd wordt door de staat, tot en met de melk en het vlees.’ (…) ’Het vlees van een koe eten is een luxe en iemand die een koe slacht voor consumptie wordt gearresteerd en naar de cel gestuurd.‘ (…)

Een delegatie van Cubaanse bisschoppen zal donderdag in de tuinen van het Vaticaan aanwezig zijn wanneer daar een replica van het beeld van Maria, Barmhartige Maagd van Cobre zal worden geplaatst. De groep van 7 bisschoppen wordt geleid door de aartsbisschop van Santiago de Cuba, Dionisio García Ibañez. Deze wordt wel genoemd als de mogelijke opvolger van kardinaal Ortega, aartsbisschop van Havana. Ortega zelf is niet in Rome en ook is onbekend of ambassadeur Musaró bij de plechtigheid aanwezig is. Aanwezig is wel kardinaal Bertone, de toenmalige tweede man van het Vaticaan die in 2008 Cuba bezocht en daar besprekingen voerde met de Cubaanse machthebbers. Bertone is vervangen toen de huidige paus Franciscus aantrad.

Een delegatie van Cubaanse bisschoppen zal donderdag in de tuinen van het Vaticaan aanwezig zijn wanneer daar een replica van het beeld van Maria, Barmhartige Maagd van Cobre zal worden geplaatst. Het originele, wonderbaarlijke beeld werd in 1612 door drie vissers ontdekt. In 1916 werd Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid van El Cobre uitgeroepen tot nationale patrones van Cuba. In 1998 werd het Mariabeeld gekroond tijdens het historische bezoek van Johannes Paulus II aan Cuba. De groep van 7 bezoekende bisschoppen wordt geleid door de aartsbisschop van Santiago de Cuba, Dionisio García Ibañez. Deze wordt wel genoemd als de mogelijke opvolger van kardinaal Ortega, aartsbisschop van Havana. Ortega zelf is niet in Rome en ook is onbekend of ambassadeur Musaró bij de plechtigheid aanwezig is. Aanwezig is wel kardinaal Bertone, de toenmalige tweede man van het Vaticaan die in 2008 Cuba bezocht en daar besprekingen voerde met de Cubaanse machthebbers. Bertone is vervangen toen de huidige paus Franciscus aantrad.

Trots en honger

‘Al een halve eeuw spreekt men over revolutie, men is er trots op, maar de mensen hebben geen werk en weten niet hoe ze hun kinderen te eten moeten geven.’ Een woordvoerder van de ambassade van het Vaticaan in Cuba liet de redactie van de website Diario de Cuba weten de uitspraken niet te kennen en zei dat Musaró, die juist drie jaar in Havana werkzaam is, zijn werk op het eiland zal voortzetten.

Link
* Het oorspronkelijke interview in het Italiaans in Lecce News

Een gedachte over “Ambassadeur Vaticaan doet harde uitspraken over situatie in Cuba

  1. Wat is dat nu al weer. De kerk heeft wel goed praten, maar dat zij er wat aan doen en de Amerikaanse staat even op het matje roepen om het embargo tegen Cuba te stopen. Wij hebben meer in Cuba dan wat er in anderen Latijn- Amerikaanse landen de burger woord aangeboden.Zorg gratis en het onderwijs ook. Het enige wat er nu moet komen is handel met Europa vrije markt voor Cuba met alle Landen zonder dat Amerika zo als nu Ierland het verbood geeft geld te sturen naar Cuba. Waar zou het geld dan vandaan komen als het niet maag gestuurd worden van uit het buitenland.

Plaats een reactie