15 jaar cel voor Canadese zakenman in Cuba

Een Cubaanse rechtbank heeft de Canadese bestuursvoorzitter Cy Tokmakjian (74) tot 15 vijftien jaar cel veroordeeld voor omkoping en andere economische delicten. Dat heeft zijn bedrijf (de Tokmakjian Group) zaterdag gemeld, zo schrijft persbureau Reuters. Het Financieel Dagblad constateert dat ‘het vonnis een schaduw werpt over het investeringsklimaat voor buitenlanders in Cuba.’ Veertien betrokken Cubanen, waaronder de voormalige viceminister voor Suiker, Nelson Labrada (20 jaar) en Ernesto Gómez (12 jaar), oud-directeur van Ferroníquel Minera S.A., werden tot gevangenisstraffen van 6 tot 20 jaar veroordeeld. Twee medewerkers van Tokmakjian, Claudio Vetere en Marco Puche, beiden zijn Canadese ingezetenen, kregen 12 en 8 jaar gevangenisstraf.

Tokmakjian- 73Cuba heeft op $100 mln aan bezittingen beslag gelegd, zo heeft de transportfirma uit Ontario gemeld. Het bedrijf deed jaarlijks voor $80 mln zaken met Cuba en was een van de meest succesvolle buitenlandse bedrijven in het land. De kwestie heeft tot een gespannen verhouding met Canada geleid. De veroordeling is onderdeel van een offensief dat de Cubaanse president Raúl Castro tegen corruptie heeft ingezet. Westerse diplomaten trekken de verdenkingen in twijfel en zeggen dat de bewijslast zwak is, zo stellen ze tegenover persbureau Reuters. Volgens hen kan het vonnis averechts uitpakken. Buitenlandse investeerders zouden weg kunnen blijven, juist op een moment dat Cuba actief naar buitenlandse partijen op zoek is.

Juridische farce
De 17 verdachten werden beschuldigd van omkoping, vervalsing van bankpapieren, oplichting, deviezensmokkel en belastingontduiking binnen de Groep Tokmakjian. Dit bedrijf doet al 40 jaar zaken met Cuba en heeft zich gespecialiseerd in de verkoop van voertuigen, mijn- en constructie met een jaarlijkse omzet van 80 miljoen dollar. Het bedrijf noemt het proces een ‘juridische farce’ en een ‘parodie op rechtvaardigheid’. De zoon van Cy Tokmakjian had telefonisch contact met zijn vader, die volhoudt onschuldig te zijn en vastbesloten verder te vechten voor zijn vrijheid. Tokmakjian zat twee jaar in voorarrest sinds 2011 toen de kantoren van het bedrijf door politiefunctionarissen werden bezet en de aanhoudingen plaatst vonden.

Ondernemer Tokmakjian kreeg in de Cubaanse media  veel aandacht.

Ondernemer Tokmakjian kreeg in de Cubaanse media veel aandacht.

Onderhandelingen
Cuba, aldus het Canadese bedrijf, deed eerder een aanbod om Cy Tokmakjian in vrijheid te stellen in ruil voor 50 miljoen Canadese dollars en aandelen in het bedrijf. Die onderhandelingen mislukten steeds omdat de bedrijfsleiding niet wilde erkennen dat Cy Tokmakjian de wet had overtreden.

Link
* Engelstalige berichtgeving van Al Jazeera, 28 september 2014
* Op 11 juni 2013 publiceerde deze Cubaweblog een artikel van de journalist Fernando Ravsberg Gevaarlijke vriendschappen en riskante deals. De toenmalige BBC-correspondent laakte het gebrek aan communicatie van de zijde van de Cubaanse overheid over de aard van de corruptie en de processen die worden gevoerd. Transparantie is volgens Ravsberg noodzakelijk om te voorkomen dat de vervolging van zakenlieden wordt gezien als een strijd tegen buitenlandse investeringen. Stop met die Cubaanse geheimzinnigdoenerij, is zijn advies.

Plaats een reactie